Fostul deputat Iurie Bolboceanu, condamnat de Judecătoria Chișinău la 14 ani de închisoare pentru trădare de patrie și eliberat în vara anului trecut din arest după ce dosarul său a fost transmis la rejudecare, a dezvăluit că în timpul celor aproape doi ani și jumătate, cât s-a aflat în detenție, a fost vizitat de familie de doar trei ori. 

În 2018, Bolboceanu nu și-a văzut deloc familia, care nu a reușit să obțină permisiunea de a-l vizita.

Mai mult, fostul deputat a spus la „Politica” Nataliei Morari din această seară că în primele zile la Penitenciarul 13 nu a băut decât apă. Asta deoarece nu avea veselă în care să îi fie turnată mâncarea.

„Vineri am fost dus la penitenciar și până marți am băut doar apă. Am primit apoi pachet cu mâncare și l-am pus sus și noaptea au intrat șobolanii și au mâncat tot și air o săptămână am băut numai apă”, a povestit Iurie Bolboceanu.

Bolboceanu a dezvăluit și care a fost cea mai mare dorință a sa cât timp s-a aflat după gratii.

„Mi-am dorit să plec la mormântul mamei”, a spus acest cu lacrimi în ochi.

Ex-deputatul condamnat pentru trădare de patrie a mai dezvăluit și ce ar fi schimbat din viața sa de până la condamnare.

„Nu aș mai fi aderat la PDM”, a spus răspicat Iurie Bolboceanu.

Iurie Bolboceanu a fost reținut la 17 martie 2017, la trei ani după ce a părăsit fracţiunea Partidului Democrat din Moldova (PDM). Ex-deputatul a fost  acuzat  că, fiind racolat de către ofiţerii Direcţiei Principale de Informaţii a Statului-Major General al Ministerului Apărării al Federaţiei Ruse, în perioada 5 octombrie 2016–17 martie 2017, a colectat şi a transmis informaţii de interes naţional pasibile să fie utilizate în dauna Republicii Moldova.

Informaţiile furnizate ţineau de strategiile şi tacticile unor reforme legislative naţionale de importanţă majoră acumulate de la figuri politice decizionale, date personale şi vulnerabilităţi ale persoanelor cu funcţii înalte în stat promotoare ale reformelor politice. De asemenea, informaţiile vizau evoluţia tactică a acţiunilor de implementare a Acordului de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană, informaţii detaliate referitor la intenţiile şi planurile legislative ale grupurilor parlamentare de guvernământ, bazate pe date culese din interiorul formaţiunilor politice, potrivit anticorupție.md.

Sentința de condamnare a lui Iurie Bolboceanu a fost pronunțată la 13 martie 2018, în Penitenciarul-spital nr.16, cu patru zile înainte de expirarea termenului de un an de aflare în arest preventiv.

Procesul de judecată s-a desfășurat cu ușile închise, iar Bolboceanu a pledat nevinovat pe durata întregului proces.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!