Temutul virus apărut la finalul anului 2019 în Wuhan, din China, s-a răspândit cu repeziciune și stârnește o îngrijorare tot mai mare atât în rândul autorităților și a populației de pe întreg globul, cât și în rândul oamenilor de știință care se luptă pentru a afla cât mai multe date despre noul coronavirus. Până acum datele oficiale arată că peste 2.400 de oameni au murit.

COVID-19 este o tulpină nouă de coronavirus care nu a fost identificată mai înainte la oameni, spun reprezentanții Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.

Cum se răspândește virusul?

Noul coronavirus este un virus respirator care se răspândește în primul rând prin contactul cu o persoană infectată prin picăturile respiratorii generate atunci când persoana, de exemplu, tușește sau strănută, sau prin picături de salivă sau scurgeri nazale. Este important ca toți să practice o igienă respiratorie bună. De exemplu, strănută și tușește în cotul îndoit, sau folosește un șervețel și aruncă-l imediat într-o ladă de gunoi închisă. De asemenea, este important ca persoanele să-și spele mâinile regulat fie cu un produs de mâini, bazat pe alcool, fie cu săpun și apă.

 

Cât de periculos este?

Ca și în cazul altor boli respiratorii, infectarea cu COVID-19  poate cauza simptome ușoare, inclusiv nasul înfundat, gâtul inflamat, tuse și febră. Poate fi mai grav pentru unele persoane și poate duce la pneumonie sau dificultăți de respirație. Mai rar, boala poate fi fatală. Persoanele în vârstă și persoanele cu afecțiuni preexistente (cum ar fi, diabet și boli cardiace) par să fie mai vulnerabili la îmbolnăvirea gravă cu virusul.

Ce pot face ca să mă protejez?

  • Spală-te pe mâini des cu un produs de mâini pe bază de alcool sau cu săpun și apă!
  • Menține distanța socială – menține distanța de cel puțin 1 metru între tine și alte persoane, mai ales cele care tușesc, strănută și au febră.
  • Nu îți atinge gura, nasul și ochii cu mâna.
  • Dacă ai febră, tușești sau îți este greu să respiri, adresează-te timpuriu la medic. Spune-i prestatorului tău de servicii de sănătate dacă ai călătorit într-o zonă în China unde a fost raportat COVID-19 , sau dacă ai fost în contact strâns cu cineva care s-a deplasat din China și are simptome respiratorii.
  • Dacă ai simptome respiratorii ușoare și nu ai călătorit în China sau pe teritoriul ei, aplică cu grijă igiena respiratorie și de mâini de bază și stai acasă până când te recuperezi, dacă este posibil.

Să port mască ca să mă protejez?

Purtatul unei măști medicale poate contribui la limitarea răspândirii unor boli respiratorii. Totuși, doar purtatul măștii nu este garantat că va stopa infecțiile și trebuie combinat cu alte măsuri de prevenție, inclusiv igiena de mâini și respiratorie și evitarea contactului strâns – cel puțin distanța de 1 metru între tine și alte persoane.

Cine se poate infecta cu acest virus?

Persoanele care locuiesc sau călătoresc într-o zonă unde circulă virusul COVID-19  pot fi expuși riscului de infectare.

Lucrătorii medicali care îngrijesc persoane care s-au îmbolnăvit de COVID-19  sunt expuși unui risc mai mare și trebuie să se protejeze prin proceduri adecvate de prevenire și control al infecției.

OMS monitorizează în mod continuu epidemiologia acestui focar pentru a înțelege mai bine unde circulă virusul și cum oameni se pot proteja de infecție.

Cât de mult supraviețuiește virusul pe suprafețe?

Încă nu se știe cât de mult virusul COVID-19  supraviețuiește pe suprafețe, deși informațiile preliminare sugerează că virusul poate supraviețui câteva ore. Aplicarea unor dezinfectanți simpli pot ucide virusul, astfel eliminând posibilitatea acestuia de a infecta în continuare persoanele.

Care este deosebirea între îmbolnăvirea cauzată de infecția COVID-19, gripă sau o răceală?

Persoanele infectate cu COVID-19 , gripă sau o răceală în mod tipic dezvoltă simptome respiratorii, cum ar fi febră, tuse și scurgeri nazale. Deși multe simptome sunt la fel, ele sunt cauzate de diferite virusuri. Din cauza similarității acestora, poate fi greu de identificat boala doar în baza simptomelor. De aceea, sunt necesare testele de laborator pentru a confirma dacă cineva are COVID-19.

Persoanele care tușesc, au febră sau dificultăți de respirație trebuie să se adreseze timpuriu la medic. Pacienții trebuie să informeze prestatorii de servicii medicale dacă au călătorit în decursul a 14 zile înainte de dezvoltarea simptomelor sau dacă s-au aflat în contact strâns cu cineva care este bolnav cu simptome respiratorii.

Cât durează perioada de incumbare?

Perioada de incumbare este intervalul de timp între infectare și apariția simptomelor clinice ale bolii. Estimările actuale ale perioadei de incumbare variază între 2 și 11 zile, și aceste estimări vor fi îmbunătățite cu apariția mai multor date. În baza informațiilor despre alte boli cauzate de coronavirus, cum ar fi MERS și SARS, perioada de incubare a COVID-19  ar putea fi până la 14 zile.

Există vreun medicament specific pentru prevenirea sau tratarea COVID-19  ?

La zi, nu există medicamente specifice recomandate pentru prevenirea sau tratarea noului coronavirus. Totuși, cei infectați cu COVID-19  trebuie să primească îngrijire adecvată pentru ameliorarea și tratarea simptomelor, iar cei care suferă de afecțiune gravă trebuie să primească îngrijire de sprijin optimizată. Unele tratamente specifice se află în proces de cercetare și vor fi testate prin intermediul studiilor clinice intervenționale. OMS contribuie la coordonarea eforturilor pentru elaborarea medicamentelor pentru tratarea COVID-19   cu un șir de parteneri.

Dacă vrei să te protejezi de infectarea cu noul coronavirus, trebuie să menții igiena mâinilor și respiratorie de bază, să practici alimentarea sigură și să eviți contactul strâns, ori de câte ori este posibil, cu orice persoană care manifestă simptome de boală respiratorie, cum ar fi tusea sau strănutul.

Dacă ai febră, tușești și ți-e greu să respiri, adresează-te la medic cât de curând pentru a reduce riscul de dezvoltare a unei infecții mai grave și neapărat informează-ți prestatorul de servicii medicale despre călătoriile recente!

Ce trebuie să faci dacă ai călătorit într-o țară unde există îmbolnăviri cu COVID-19?

Fiecare persoană revenită în țară este îndemnată să apeleze Linia Verde a Agenției Naționale de Sănătate Publică: 080012300, în cazul în care prezintă următoarele simptome:
– febră
– tuse
-rinoree (nas curgător)
-dificultăți de respirație.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!