Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a comunicat Guvernului Republicii Moldova încă trei cauze. Toate referă la aplicarea tratamentului inuman și degradant în penitenciare și acordarea de către instanțele de judecată naționale a prejudiciilor morale și materiale în sume mici, fără a ține cont de practica CtEDO care dictează despăgubiri mult mai mari în astfel de cazuri.

În una dintre cauze, reclamantul s-a plâns că a fost deținut în Penitenciarul Nr.2 din Lipcani, unde a fost maltratat și umilit de către gardieni în repetate rânduri. Bărbatului i-a fost refuzată asistența medicală și solicitarea de asigurare a alimentație speciale, reieșind din problemele de sănătate pe care le avea.

Ca răspuns la solicitările sale, gardienii l-ar fi bătut cu pumnii şi picioarele. Deși a expediat o plângere în adresa Procuraturii raionului Briceni, în legătură cu faptele de maltratare, timp de doi ani, Procuratura a refuzat pornirea unei cauze penale. Un dosar fost pornit, totuși, iar instrumentarea lui a durat alți doi ani.

Reclamantul a luptat pentru drepturile sale în instanțele de judecată naționale. Prin sentința Judecătoriei Militare din iunie 2015, gardienii care l-au maltratat au fost achitați. Ulterior, prin decizia Curții de Apel Chișinău, aceștia au fost recunoscuți vinovați şi condamnați, dar eliberaţi de răspundere penală în legătură cu intervenirea termenului de prescripție.

În iunie 2016, cauza a fost transmisă spre rejudecare, iar o decizie de condamnare a fost emisă ulterior. În calitate de prejudiciu moral, reclamantului i-a fost acordată suma de 14 mii de lei, iar instanța nu a motivat în vreun fel această soluție.

„Având în vedere jurisprudența CtEDO în cauzele moldovenești, se observă tendința instanțelor naționale de a acorda sume reduse în calitate de prejudiciu moral de până la 10 ori mai puțin decât a decis CtEDO în cauze similare. În aceste circumstanțe, reclamanții continuă să aibă statut de victimă a violării articolului trei din Convenție”, afirmă Vadim Vieru,  avocat al Asociației Promo-LEX.

Într-un alt caz, Curtea Supremă de Justiție a oferit reclamantului echivalentul a 600 de euro în calitate de prejudiciu moral, comparativ cu 4 000 de euro acordate de CtEDO.

În  cea de-a treia cauză,  reclamanți au primit circa 900 de euro din partea instanței naționale, comparativ cu 9000 și 10000 de euro cât a dictat CtEDO.

Asociația Promo-LEX recomandă instanțelor naționale, în special Curții Supreme de Justiție, să țină cont în procesul de apreciere a cuantumului prejudiciului moral de jurisprudența CtEDO în cauze similare.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!