/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ La 100 de zile de la investirea Guvernului Chicu, PAS a venit cu un raport alternativ și critici dure la adresa Executivului

missing
25 februarie 2020, ora 10:22

La 100 de zile de la investirea Guvernului Chicu, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a făcut un raport alternativ cu privire la activitatea Executivului. Opoziția nu a ezitat să critice actuala guvernare. Președinta PAS, tot ea fosta prim-ministră, Maia Sandu, a dat din deget autorităților și le-a adus aminte deciziile luate recent pentru care au fost criticați dur de societate.

„La sfârșitul săptămânii trecute se împlinesc 100 de zile de când deputații socialiști și democrați au dat jos Guvernul Sandu. După trei luni, Guvernul lui Dodon nici nu poate explica cu ce s-a ocupat. Ați mai văzut probabil un document, care se prezintă a fi drept raport de 100 de zile și care nu spune nimic concret. De aceea noi am decis să vă prezentăm cum vedem acțiunile Guvernului în 100 de zile. Dacă președintele Dodon nu este de acord îl chem la dezbateri”, a declarat Maia Sandu.

Fosta șefă a Cabinetului de Miniștri acuză Guvernul că unica preocupare a sa este realegerea lui Igor Dodon în funcția de președinte. Maia Sandu a catalogat Executivul Chicu drept un Guvern al scumpirilor, al reformelor mimate, a preluării schemelor corupte și a izolării internaționale.

„Scumpirile”

„Prețul la transportul inter-urban s-a majorat cu 40 la sută. Prețurile la carburanți s-au scumpit de două ori, după care au scăzut sub presiunea cetățenilor. De asemenea, oamenii se plâng că trebuie să achite mai mult pentru agentul termic”, a declarat Maia Sandu.

„Reformele mimate”

„Dubla indexare a pensiilor s-a transformat în mica indexare a pensiei.
Până-n ziua de astăzi atât societatea, cât și partenerii externi nu înțeleg ce dorește să facă Guvernul cu reforma justiției”, a spus fost prim-ministră.

„Izolarea internațională”

„Republica Moldova este la fel de izolată, precum în ultimul an al guvernării lui Plahotniuc. Această situație se datorează credibilității foarte scăzute a lui Igor Dodon și a Guvernului Chicu. …Și oficialii UE au declarat că instituțiile UE își pierd răbdarea”, a precizat Maia Sandu.

„Scheme corupte”

„Au fost repuși în funcții oamenii regimului Plahotniuc, cu probleme de integritate. Au fost repuși în funcții șefi la Cancelarii de Stat etc. La Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor au fost puse în funcții persoane docile. În Rusia a fost expediată o schemă diferită a exportatorilor, astfel s-a revenit la schemele precedente. Au crescut și cazurile de contrabandă cu țigări”, a declarat fosta șefă a Executivului.

De asemenea, Maia Sandu a vorbit și despre decizia recentă a Guvernului de a privatiza întreprinderea „Metalferos”, la sugestia președintelui Igor Dodon.

„Metalferos” s-a transformat dintr-un monopol al statului, într-un monopol al aceleiași găști doar cu acte în regulă. Știm care este legătura lui Igor Dodon cu conducerea acestei întreprinderi. Se scot bani în detrimentul statului”, a comunicat Maia Sandu.

Totodată, ex-premiera se întreabă de ce nu se demonopolizează sectorul de gaze, la ce stadiu se află dosarul insulinei și de ce nu se face lumină în cazul achiziționării ambulanțelor de la companii turcești.

„După ce a plecat Guvernul Sandu, procurorii și-au schimbat opinia. Cazurile de corupție au început a fi stopate, dosarele au fost puse la murat. Am vorbit cu instituțiile europene și vom informa despre cazurile de corupție depistate. De ce se stopează anumite dosare? Vrem ca instituțiile europene să monitorizeze actuala guvernare pe cazuri foarte concrete”, a mai spus Maia Snadu.

Fosta prim-ministră a declarat că Guvernul trebuie demis pentru că nu lucrează în interesul statului și a reiterat disponibilitatea de a discuta despre pretențiile pe care le are față de acest Executiv, în cadrul unor dezbateri publice, cu șeful statului.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram