Un funcționar public va avea dreptul să ia cadouri ce nu depășesc o mie de lei pe parcursul unui an. Guvernul a aprobat astăzi o hotărâre care prevede stabilirea unei valori limită pentru toate cadourile pe care un agent public le poate primi din politețe sau cu prilejul anumitor acţiuni de protocol.

Autorii proiectului motivează că este o practică internațională de a stabili limite la valoarea cadourilor și aduc exemple din alte state. În Muntenegru, valoarea maximă a unui cadou este 50 de euro, în România este aproximativ 200 de euro, iar în Irlanda – 650 de euro.

Potrivit proiectului prezentat, în cazul în care valoarea cadourilor admisibile în decursul unui an calendaristic nu depășește o mie de lei, acestea vor fi returnate beneficiarului, iar în cazul în care valoarea cadourilor admisibile în decursul unui an calendaristic va depăși suma de o mie de lei, la solicitarea beneficiarului, cadourile vor fi răscumpărate.

Cadourile vor trece în proprietatea entităţilor publice:

-În cazul în care valoarea cumulativă a cadourilor admisibile în decursul unui an calendaristic depăşeşte suma de o mie de lei şi beneficiarul nu a prezentat, în termenul stabilit, dovada de plată a contravalorii.

– Dacă beneficiarul solicită în mod expres în demersul privind predarea cadoului admisibil transmiterea acestuia în proprietatea entităţii publice.

Beneficiarul va fi obligat să predea Centrului Naţional Anticorupţie cadourile recepționate de la beneficiari care în urma evaluării sunt considerate cadouri inadmisibile cu informarea conducătorului entității publice.

Vor fi exceptate de la procedura de declarare: medaliile, decorațiile, insignele, ordinele, eșarfele, colanele şi alte obiecte similare, obiectele de birotică și papetărie recepționate de agenții publici cu ocazia participării acestora la seminare de instruire, conferințe, mese rotunde și alte evenimente similar și produsele perisabile.

Prin ultima categorie se înțeleg produsele alimentare de proveniență animală sau vegetală care se pot altera rapid și cele care au nevoie de condiții speciale de păstrare. „Nu este justificată înregistrarea în Registrul cadourilor, evaluarea sau chiar răscumpărarea lor odată ce acestea sunt destinate consumului”, explică autorii.

Cadourile vor fi evaluate și puse la evidență de o comisie special, formată din 3 membri, care va ține două register: unul al cadourilor admisibile și altul al darurilor inadmisibile. Comisia va stabili valoarea bunurilor și va returna cadoul admisibil beneficiarului, va propune conducătorului entității publice, după caz, păstrarea cadoului în proprietatea instituției, va transmite cadoul inadmisibil către Centrul Național Anticorupție sau îl va transmite cu titlu gratuit în scopuri de caritate.

Potrivit unui raport de monitorizare și evaluare a implementării Strategiei Naționale de Integritate și Anticorupție, doar 41% din instituții publică anual online registrele de evidență a cadourilor, însă nu există date regulate actualizate. Astfel, se propune ca registrele să fie menținute și actualizate trimestrial pe pagina web a entității publice.

În situația în care cadourile transmise autorității anticorupție prezintă valoare istorică, ştiinţifică, artistică, acestea vor putea fi transmise cu titlu gratuit în proprietatea muzeelor, bibliotecilor.

Alte cadouri admisibile trecute în proprietatea entității publice vor putea fi transmise cu titlu gratuit în scopuri caritabile sau vor putea fi comercializate. Mijloacele bănești încasate din înstrăinarea cadourilor se vor transfera în contul bugetului entității publice.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!