În lupta cu noul tip de Coronavirus, troleibuzele și autobuzele din capitală sunt spălate cu o soluție pe bază de clor, de trei ori pe zi. Totuși, angajații responsbaili de curățenia din transportul public spun că așa era și până acum. În schimb, se acordă mai multă atenție la starea de sănătate a lucrătorilor. Dacă au semne de răceală, sunt trimiși acasă.

Așa a început această dimineață, la Regia Transport Electric. Până a ieși pe linie, troleibuzele au trecut printr-o procedură de dezinfecție. Tratarea cu clor se face de trei ori pe zi, ne asigură responsabilii de acest proces.

ANTONINA BUCIUȘCANU, MEDIC LA RTEC: „Se folosește o soluție pe bază de clor, care este certificată. Substanața este inofensivă pentru populație. Se dezinfectează toate suprafețele, ferestrele, mânerele, barele”.

„Noi venim la lucru, deja troleibuzele spălate ne așteaptă. Taxatorii au soluții, dezinfectează și ei la stațiile terminus”.

Așa era și până acum, afirmă angajații responsabili de acest proces.

„De trei ori. -Dar până acum? -Tot așa se făcea. -Atunci care e diferența? -La noi nicio diferență. În fiecare zi, același lucru făceam. -Nu v-a speriat coronavirusul încă? -Nu”.

În schimb, medicul care verifică starea taxatorilor și șoferilor este mai atent la starea de sănătate a acestora. Dacă prezintă semne de boală, sunt trimiși acasă.

ȘOFERUL: „-Dvs purtați mască când sunteți la volan? -Nu”.

DORIN CIORNÎI, DIRECTOR RTEC: „Nu este cazul, nu avem niciun caz înregistrat în RM”.

În troleibuze ar mai putea să apară și aparate de mici dimensiuni cu care să fie curățată podeaua.

DORIN CIORNÎI, DIRECTOR RTEC: „Probabil o să procurăm și utilaj special ca să facem dezinfectarea la podele, la toate elementele din plastic din troleibuz”.

Din spusele unui administrator de rută de microbuz, și în maxi-taxiuri s-ar face dezinfecție, însă cu resursele proprii.

VEACESLAV GĂINĂ, ADMINISTRATOR AL UNEI COMPANII DE TRANSPORT: „Dezinfectăm barele, scaunele. Procură soluțiile și încercăm să facem, dar cu ce și cum anume, nu avem nicio indicație”.

De cealaltă parte, unii șoferi se plâng că nu au cu ce dezinfecta microbuzul.

„Da cu ce să-l dezinfectez? A fost cândva…. Atunci îmi dădeau soluții de la firmă. -Dar acum? -Acum nu îmi dă nimic”.

Doar unul dintre cei cu care am discutat spune că încearcă, din când în când, să curețe barele de protecție, din salonul microbuzului.

„Numai cu hârtii și gata. -Șervețele umede? -Da. -Credeți că ajută? -Da eu nu știu. Ajută sau nu, nu mă întrebați”.

De asemenea, administratorii mai multor rute de microbuz intenționează să le procure și măști de protecție pentru șoferi.

Responsabilii de la RTEC spun că transportul public din muncipiul Chișinău este dezinfectat de trei ori pe zi.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!