/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

/VIDEO/ Numărul bolnavilor de gripă și viroze sezoniere este în continuă creștere

26 februarie 2020, ora 06:13

Numărul îmbolnăvirilor de gripă sezonieră crește de la o săptămână la alta, iar odată cu asta se cresc și adresările la doctor. Doctorii îndeamnă oamenii să nu se panicheze, să respecte cele mai importante recomandări și să se adreseze după ajutor medical. Tot din cauza virsului gripal și al noului tip de Coronavirus, matineele din grădinițe vor fi amânate până pe 12 martie.

În această perioadă, cele mai multe drumuri duc la centrele medicilor de familie și la farmacii. Pe această femeie am surprins-o, de mână cu nepoțelul, pe holurile unei instituții medicale din capitală.

„–Ce ați pățit? -Iată copilul e bolnav, virus cred că, tușește temperatură, deja 3 zile. -Cum îl tratați? -Cu medicamente, buruiene.”

În drum spre medic, era și această femeie.

„Chiar și acuma sunt răcită mă duc la medic, nasul curge gâtul mă doare. -De când?- De o săptămână.- De ce așa târziu vă adresați la medic?- M-am adresat odată acum mă duc din nou.”

Ca să nu ajungă la doctori, oamenii spun că încearcă să sperie boală cu ajutorul remediilor naturale.

„Mâncăm natural, usturoi, ceaiuri cu cătină.-Dacă se întâmplă să vă îmbolnăviți ce faceți vă adresați medicului ori continuați tratamentul acasă?- Sigur că mai întâi mergem la medic și izolarea acasă.”

Chiar dacă numărul virozelor sezoniere și al gripei este în creștere, medicii îndeamnă oamenii să fie calmi și să se adreseze după ajutor, la primele simptome de boală.

VIORICA CURCUDEL, MEDIC DE FAMILIE: „În ultimele trei săptămâni sunt tot mai mai mulți pacienți care se adresează fiind afectați de viroza care este acum, prezintă semne de durere de cap, febră dureri musculare, tuse.”

Ca lupta cu virușii să fie mai eficientă, medicii vin cu un șir de recomandări.

VIORICA CURCUDEL, MEDIC DE FAMILIE: „Să folosească cât mai multe lichide, vitaminca C și alte tratamente de dorit indicate de medic. Persoanele care nu s-au infectat aș recomanda să  aerisească cât mai mult încăperile unde se află, să evite locurile publice.”

Tot din cauza gripei și a noului coronavirus, Ministerul Sănătății a interzis matineele din grădinițe, cel puțin până pe 12 martie.

MARIA SAVCIUC, DIRECTOAREA GRADINIȚEI 190: „Orice copil poate să-și felicite mama acasă cu un desen care poate să-l pregătească la grădiniță. Părinții, sper, o să ne înțeleagă că este în scopul protejării vieții copilului.”

VIORICA DUMBRĂVEANU, MINISTRUL SĂNĂTĂȚII: „Ne dăm bine seama dacă există un copil care are o viroză și atunci când intră în contact cu restul copiilor, sigur că există un risc foarte mare pentru răspândire. Acestea sunt niște măsuri sezoniere.”

Potrivit Agenției Naționale de Sănătate Publică, în ultima săptămână din acest sezon gripal, au fost raportate 425 de cazuri de gripă, aproape 16 mii de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare și în jur de 600 de infecții respiratorii acute severe.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram