/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/VIDEO/ Operatorii de transport privat amenință: Mai multe rute de microbuze ar putea să fie închise în capitală

missing
26 februarie 2020, ora 07:13

Mai multe rute de microbuze ar putea să fie închise în capitală. Este o nouă amenințare făcută de operatorii de transport privat, asta dacă primăria Chișinău nu-i vor susține financiar. Mai exact, conform calculelor lor, primăria ar trebui să le compenseze 100 milioane de lei anual sau măcar să dubleze tariful pentru călătorii. Deși recunoaște că tarifele nu au fost ajustate de 13 ani, conducerea direcției Transport nu le-a oferit un răspuns exact.

OLEG ALEXA, PREȘEDINTELE APOTA: Unele rute le sistăm total, fără grevă și fără a reveni la ele.

Aceasta este singura soluție pe care o văd transportatorii privați ca să obțină susținere de la autoritățile municipale. Administratorii firmelor se plâng că banii adunați din tariful de 3 lei pentru o călătorie nu le ajunge nici măcar pentru întreținerea microbuzelor.

NICOLAE SERDNEAC, ADMINISTRATOR AL UNEI COMPANII DE TRANSPORT: „În curând, e testarea tehnică de primăvară, ceea ce înseamnă cheltuieli suplimentare pe automobil, asigurare, taxe”.

Pentru a găsi un compromis, transportatorii au participat astăzi la o ședință comună cu autoritățile locale, la sediul primăriei. O propunere a fost ca prețul pentru călătorie să fie dublat.

VEACESLAV GĂINĂ, ADMINISTRATOR AL UNEI COMPANII DE TRANSPORT: „Noi am fi fost de acord, fără să provocăm disconfort călătorilor noștri, undeva în jur de 6 lei”.

O altă soluție, propusă de transportatori, este subvenționarea cu aproape 70 de milioane de lei anual. Iar, dacă vor mai fi oferite alte 30 de milioane, atunci pensionarii ar putea circula gratuit. Banii ar putea fi luați din reducerea compensațiilor pentru troleibuze și autobuze.

OLEG ALEXA, PREȘEDINTELE APOTA: „La 108 autobuze azi, dvs ați considerat necesar, de a prevede o compensare de 135 de milioane. Este extrem de exagerată”.

În apărarea transportatorilor au sărit majoritatea consilierilor municipali, care cred că, în condițiile actuale, microbuzele sunt o necesitate pentru oraș.

SERGIU TOFILAT, CONSILIER MUNICIPAL: „Pe de o parte noi cerem respectarea regulilor, pe de altă parte nu dăm finanțare suficientă”.

CORNELIU PÎNTEA, CONSILIER MUNICIPAL: „Pentru ce să mai procurăm autobuze și troleibuze, dacă micorbuzele sunt mai ieftine? Atunci să cumpărăm câteva sute de microbuze și să mergem pe ele. Cu 3 lei e convenabil”.

Totuși, după o ședință ce a durat aproape două ore, șeful Direcției Transport nu a putut să ne spună cât ar urma să coste o călătorie cu microbuzul prin oraș.

LILIAN COPACI, ȘEF INTERIMAR DIRECȚIA TRANSPORT: „Conform calculelor prezentate. -Care sunt calculele? -Nu pot să vă spun. Ei au prezentat diferite calcule…”.

Însă în cadrul ședinței, funcționarul a recunoscut că astfel de calcule nu există. După discuțiile de astăzi, consilierii urmează ca, în două săptămâni, să propună soluții viabile pentru a opri grevele transportatorilor privați și pentru a îmbunătăți condițiile.

Ieri, în primele ore ale dimineții, peste 500 de microbuze din Chișinău nu au activat, în semn de protest. Primarul capitalei a cerut rezilierea contractelor cu firmele implicate în grevă. Poziția lui a rămas neschimbată și astăzi, a precizat serviciul de presă al primăriei.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram