/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Pomelnicul familiei Dodon, tipărit într-o 1500 de exemplare. Ce spune mitropolitul Vladimir

26 februarie 2020, ora 21:28

Șeful statului, Igor Dodon, are un pomelnic propriu. În lista pentru sănătate apar toți membrii familiei prezidențiale, printre care soția și cei trei fii ai cuplului. Pomelnicul a văzut lumina zilei la o tipografie din capitală, fiind disponibil în vreo 1 500 de exemplare. Acesta urmează să ajungă în toate bisericile din țară, ne-a spus un telespectator al TV8, care însă a cerut să rămână anonim. Președinția știe despre tipărirea pomelnicului, dar afirmă că nu a cheltuit nimic pentru că această inițiativă ar aparține unor reprezentanți ai bisericilor. Totuși, Mitropolitul Vladimir, căruia i-am arătat pomelnicul personalizat, spune că nu știe nimic despre asta.

MITROPOLITUL ÎNTREGII MOLDOVE, VLADIMIR

„- Cunoașteți despre pomelnicul lui Igor Dodon. – Poftim? – A fost un ordin de la Mitropolie? – Nu. – Se obișnuiește ca șefii de stat să aibă un astfel de pomelnic? – Cred că Vladica Nicodim…să dați întrebările. Așa binecuvântări de la noi nu au fost. – Nu cunoașteți?”

Pomelnicul familiei Dodon a fost adus în redacția TV8 de un telespectator.  Bărbatul ne-a spus că a fost tipărit la Combinatul poligrafic din Chişinău, de pe strada Petru Movilă din capitală, o întreprindere de stat. Cele în jur de 1500 de pomelnice au fost tipărite acum câteva săptamâni și ar urma să fie repartizate la bisericile din țară.  Pomelnicul este personalizat și conține prenumele copiilor și ale rudelor familiei prezidențiale. Este completată și lista răposaților. La Catedrală Mitropolitană din inima capitalei nimeni nu știa despre un astfel de pomelnic, cu numele lui Igor Dodon.

„- Aveți astfel de pomelnic în biserică? – Nu mai așa avem. – Da, pomelnicul familiei Dodon îl aveți. – Nu, aici e familia lui și pomelnicul lui. – Putem să vorbim cu cineva din preoți? – Nu e nimeni”.

Nici la magazinul bisericesc nu era.

„- Se obișnuiește să fie personalizat? – Niciodată. Nu sunt personalizate. Fiecare scrie. Nu știu cred că singur a tipărit. Noi scriem cu mâna aici e de tipar”

Iar parohul bisericii „Sfântul Mucenic Valeriu” spune că prima dată aude de distribuirea pomelicelor personalizate.

Valeriu BAZATIN, PAROHUL BISERICII „SF. MUCENIC VALERIU”

Eu prima data văd așa ceva din practica vieții mele de 45 de ani de preoție.  Mă gândesc comisia disciplinară poate sa-și spună părerea. Noi suntem obligați să ne rugăm cum spune Sfântul Sinod, dar să accentuăm pentru cine noi putem în alatar.”

Am încercat să discutăm cu administrația combinatului unde ar fi fost tipărite pomelnicele „prezidențiale”.  În spatele camerei de filmare, unii angajați ne-au confirmat că acestea au fost tipărite aici. Însă, cineva din anticamera directoarei a negat acest fapt, iar echipa TV8 a fost alungată din instituție.

-Am vorbit la telefon cu cineva din admnistrație și că revin cu un sunet să ne spună dacă ne primesc. Ce v-au comunicat am văzut că v-au sunat? Afară, fetelor!”

Cu pomelnicul în mână, am întrebat oamenii de rând ce cred despre tipărirea lui.

Activitatea asta a lui cu credința nu ar trebui politizată.

– E bine să-l ai. Eu am vreo doua acasă. – Tot e personalizat? – Nu, eu îl iau când mă duc la cimitir.

– Lasă biserică să se roage pentru el.

De partea cealaltă, Președinția ne-a comunicat că această acțiune aparține reprezentanților unor biserici, respectiv nu a finanțat tipărirea pomelnicelor. De regulă, preoții se roagă pentru sănătatea celor de la conducere, dar spun că nu conține numele exacte ale oficialilor.

 

 

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram