Proiectul de lege cu privire la redirecționarea profitului Băncii Naționale a Moldovei pentru compensarea „Legii miliardului”, prin care au fost puși pe umerii cetățenilor banii furați din sistemul bancar, a fost avizat ieri de Guvern. Documentul stabilește exact cum va funcționa mecanismul propus de actuala guvernare.

În cazul în care capitalul statutar va constitui mai puțin de 4% din totalul obligațiunilor monetare ale Băncii Naționale, profitul va fi alocat în întregime pentru majorarea capitalului statutar.

În cazul în care capitalul statutar va fi cuprins între 4% și 10% din totalul obligațiunilor monetare ale Băncii Naționale, jumătate din profitul disponibil pentru distribuire va fi alocat pentru majorarea capitalului statutar, iar cealaltă jumătate va fi transferată în bugetul de stat pentru compensarea „Legii miliardului”.

Iar în cazul în care capitalul statutar va fi mai mult de 10% din totalul obligațiunilor monetare ale BNM, profitul disponibil pentru distribuire va fi transferat în întregime la buget de stat.

„Promovarea proiectului de lege va diminua presiunea financiară asupra bugetului de stat pe termen mediu și lung, ca urmare a deservirii obligațiunilor de stat emise în anul 2016, cu suma profitului disponibil pentru distribuire al Băncii Naționale aferent anului financiar respectiv”, a declarat ministrul finanțelor, Serghei Pușcuța, în ședința de Guvern.

Acesta a reiterat că proiectul a fost consultat și agreat de reprezentanții BNM și de partenerii externi de dezvoltare, cum ar fi Fondul Monetar Internațional. Proiectul urmează să fie remis Parlamentului pentru aprobare.

În nota informativă a proiectului se spune că banii vor fi transferați în bugetul de stat în termen de 15 zile de la prezentarea raportului auditorului extern asupra situației financiare a BNM pentru exercițiul financiar încheiat la 31 decembrie 2019.

Rezultatele preliminare neauditate ale BNM arată că, pentru 2019, există un profit disponibil pentru repartizare în sumă de 436 de milioane de lei.

Anterior, premierul Ion Chicu a explicat cum urmează să fie compensate aproximativ 6 miliarde de lei din frauda bancară din profitul BNM.

Vedeți mai jos cifrele prezentate de Banca Națională, care arată câți bani ar trebui să plătească cetățenii până în anul 2041, după ce Guvernul democrat a transformat în datorie de stat creditele de urgență de peste 13 miliarde de lei acordate „Băncii de Economii”, „Băncii Sociale” și „Unibank”. Suma depășește 24 de miliarde de lei, fiind aplicată și o dobândă de 5% impusă de BNM.

Până la 31 decembrie 2019, au fost plătite 2,3 miliarde de lei din bugetul de stat.

.

Anterior, TV8 a analizat rapoartele publicate de Banca Națională a Moldovei în ultimii ani, care arată că instituția a avut profit în 2018, iar până atunci, doi ani consecutivi a înregistrat pierderi. Nici în 2018 suma profitului nu a fost atât de mare, fiind vorba de 249 de milioane de lei. În anul 2017, BNM a înregistrat o pierdere totală în valoare de 95 de milioane de lei, iar cu un an mai devreme pierderile au fost de 262 milioane lei.

/INFOGRAFIC/ Profitul BNM pentru ultimii cinci ani în cifre! Cum va compensa cele 6 miliarde anunțate de Dodon? Sturza: „O mișcare populistă”

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!