/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Reprezentantul ANI Viorel Sochircă explică de ce nu a fost inițiat controlul averii în cazul lui Druță

28 februarie 2020, ora 22:30

Șeful Direcției de evaluare, prevenire și implementare a politicilor în cadrul Autorității Naționale de Integritate (ANI) Viorel Sochircă explică de ce nu a fost inițiat controlul averii în cazul ex-președintelui Curții Supreme de Justiție (CSJ), Ion Druță, înainte ca procurorii să constate o discrepanță la veniturile declarate de către acesta.

„ANI nu are în competență examinarea cazurilor de îmbogățire ilicită. Aici vorbim despre  Codul Penal. ANI are clar stabilite care sunt atribuțiile, funcțiile și mecanismele. Deci, inspectorul de integritate verifică declarația de avere și interese personale sub aspectul diferenței substanțiale dintre veniturile realizate de către subiectul declarării și membrii de familie și averea pe care o deține. Autoritatea a investigat la toate sesizările cu privire la declararea averii și  a intereselor personale”, a spus Sochircă la emisiunea „Cutia Neagră” cu Mariana Rață de la TV8.

Ion Druță este cercetat penal în două cauze: una pentru îmbogățire ilicită și alta pentru amestec în înfăptuirea justiției.  În timpul perchezițiilor în biroul magistratului, în cadrul primului dosar penal, au fost găsite documente care conțin descrieri succinte din mai multe dosare ajunse pe rol la Curtea Supremă de Justiție, cu indicarea numelor judecătorilor care ar urma să se ocupe de aceste cazuri și cu sugestii pentru magistrați ce decizii ar trebui să adopte.

Druță a fost reținut de procurorii anticorupție în octombrie, fiind plasat în arest pentru 72 de ore, ulterior eliberat, fiind cercetat în stare de libertate.

Pe 24 octombrie anul trecut, CSM a aprobat demisia lui Ion Druță din fotoliul de președinte al CSJ. Iar la mijlocul lunii decembrie, Druță a plecat din sistemul judecătoresc.

Lui Druță i-au fost confiscate mai multe imobile și un autoturism, în valoare totală de 12 milioane de lei.

Printre bunurile asupra cărora procurorii anticorupție au solicitat aplicarea sechestrului, se enumeră:

– Trei bunuri imobile (încăperi locative), situate în mun. Chișinău;
– Un autoturism fabricat în anul 2016;
– Alte șase bunuri imobile (încăperi nelocative), mun. Chișinău.

Toate bunurile sunt înregistrate pe numele persoanelor din familie și anturajul judecătorului.

Dosarul pe numele ex-președintelui CSJ a fost pornit pe 23 septembrie 2019.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram