Proiectul de lege care prevede aplicarea unui moratoriu asupra Programului de acordare a cetățeniei prin investiții până la 1 septembrie 2020 a fost votat astăzi în  lectură finală în Parlament. Proiectul propus de Guvernul Chicu, dar cu termenul modificat printr-un amendament al deputaților, a fost susținut și de opoziție, care a motivat că e nevoie de această pauză pentru a stabili toate riscurile programului, deși opoziția optează pentru anularea legii.

„Noi vom vota pentru a ne asigura că lucrurile nu degradează de acum încolo”, a precizat deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate Mihai Popșoi.

Deputații au insistat să fie exclusă prevederea legală care stabilește tăinuirea numelor persoanelor care depun dosare în cadrul programului și obțin cetățenia R. Moldova.

„Noi trebuie să anulăm această secretomanie. Să îmbunătățim această lege și să dăm voie oamenilor să investească…Noi vom obține toată informația despre persoanele care au obținut această cetățenie. Vom discuta subiectul la comisie și vom face o claritate”, a declarat deputatul democrat Alexandru Jizdan, președintele Comisiei parlamentare securitate, apărare și ordine publică.

Deputații  au votat în primă lectură proiectul înaintat de Guvern în original, în care era prevăzut moratoriu până la 1 ianuarie 2021, iar pentru lectura a doua a fost propus un amendament care a scurtat perioada moratoriului până la 1 septembrie 2020.

„Pe mine nu m-au convins colegii care este necesitatea să punem moratoriul până la finele anului. Am pus două moratorii și care a fost rezultatul? Să mai verificăm două-trei luni și să anulăm legea sau să-i dăm voie să lucreze și să fie aduse investiții”, a insistat Jizdan.

„Avem nevoie de a demonstra că riscurile sunt minime, că se fac verificări minuțioase și că programul aduce beneficii economiei R. Moldova”, a argumentat secretara de stat a Ministerului Economiei, Iuliana Drăgălin, care a prezentat proiectul de la tribuna Parlamentului și a răspuns la întrebările deputaților.

Precizăm că, de la 24 februarie, când a expirat moratoriul impus anterior de Guvern asupra Programului de acordare a cetățeniei prin investiție și până astăzi a mai fost depus un dosar. E vorba de un cetățean al Irlandei, care își propune să investească în R. Moldova în domeniul IT.

Până astăzi, opt cetățeni străini au obținut cetățenia R. Moldova prin investiție.

 

 

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!