/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/DOC/ CSJ a respins cererea procurorilor de strămutare în altă instanță a judecării cauzei penale în privința lui Viorel Morari

missing
29 februarie 2020, ora 16:46

Curtea Supremă de Justiție a respins cererea procurorilor privind strămutarea judecării cauzei penale în privința fostului șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari. Decizia înaltei instanțe a fost luată vineri, 28 februarie și este irevocabilă.

Procuratura Generală a cerut în urmă cu aproape două săptămâni strămutarea dosarului lui Viorel Morari la altă instanță și a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii în privința unor încălcări care ar fi fost admise la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, chiar de la începutul examinării cauzei de către magistrați.

Potrivit Procuraturii, dosarul de învinuire a lui Viorel Morari scoate în vileag, chiar de la prima etapă, probleme majore din cadrul sistemului judecătoresc.

„Potrivit Codului de procedură penală, cauzele penale deosebit de complicate, precum și cele care prezintă o mare importanță socială pot fi examinate, la decizia motivată a președintelui instanței judecătorești în complet format din trei judecători. Cauza penală de învinuire a lui Viorel Morari a fost repartizată aleatoriu unui judecător, care a primit dosarul în procedură și a dispus ședința preliminară.

Deși toate cererile și demersurile pe caz urmau să fie adresate instanței prin intermediul judecătorului desemnat, vicepreședintele Judecătoriei Chișinău Dorin Dulghieru, contrar cerințelor art.30 alin.(4) CPP, neavând calitate de președinte de instanță, a examinat cererea avocatului Panțâru în interesele inculpatului și a dispus formarea unui complet din 3 judecători, chiar dacă dosarul fusese deja dispus spre examinare unui singur judecător și examinarea judiciară a cazului deja începuse”, potrivit PG.

Președintele interimar al Judecătoriei Chișinău a explicat că vicepreședintelui instanței, Dorin Dulghieru i-au fost delegate atribuțiile de formare a completelor de judecată.

„Problema formării completului vizează faptul că ceilalți doi judecători nu au fost desemnați aleatoriu, dar au fost stabiliți  discreționar, în lipsa unor criterii obiective, de către vicepreședintele judecătoriei Dorin Dulghieru. Până în prezent,  Procuratura nu a atras atenție la aspectele respective deoarece nu au fost sesizate de părțile în procedurile judiciare, însă, reieșind din specificul cazului Morari și impactul acestuia pentru societate, Procuratura insistă ca dosarul să fie examinat de un judecător sau un complet format, conform rigorilor legale, din judecători desemnați aleatoriu și nu la discreția subiectivă a unui vicepreședinte de instanță”, mai spun reprezentanții PG.

Procuratura a explicat de ce a solicitat strămutarea cauzei la altă instanță: „Doar judecătorul care a fost desemnat aleatoriu pe acest caz a avut o opinie separată, iar ceilalți doi judecători au decis eliberarea lui Viorel Morari sub control judiciar”.

În plus, Procuratura Generală va solicita Inspecției Judiciare a CSM să examineze acțiunile vicepreședintelui instanței Dorin Dulghieru în raport cu cazul Viorel Morari „pentru a exclude duble standarde în activitatea de administrare a justiției… deoarece nu este clar zelul de sârguință al numitului în cazul lui Morari, raportat la multe alte dosare privind acuzații grave aduse unor foști demnitari de rang înalt (judecători, procurori, deputați, miniștri etc.) pe cauze de corupție, spălare de bani, trădare de patrie, care au fost examinate de către un singur judecător, în aceeași instanță de judecată”, mai spune PG.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram