/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

/DOC/ Autoritățile se judecă cu „Avia Invest” pentru o datorie la buget de 7 milioane de lei

missing
02 martie 2020, ora 17:29

Autoritatea Aeronautică Civilă și Ministerul Finanțelor se judecă cu firma „Avia Invest”, care a luat în concesiune Aeroportul Internațional Chișinău, pentru că nu a achitat taxa pentru supravegherea menţinerii condiţiilor de certificare a aerodromurilor în aprilie 2018, lipsind astfel bugetul de peste cinci milioane de lei. Între timp, au crescut alte câteva milioane de lei ca penalități pentru agentul economic pentru întârzierea achitării datoriei.

Potrivit actelor din instanță, „Avia Invest” a acumulat, în aprilie 2018, o datorie de 5,4 milioane de lei, iar autoritățile mai cer alte două milioane de lei drept penalități și dobândă de întârziere  până în februarie 2019. Mai exact,  Autoritatea Aeronautică Civilă a concretizat pretenţiile indicate în cererea inițială de chemare în judecată a „Avia Invest” și a solicitat încasarea datoriei în sumă de 5 450 263  lei, a penalităţii pentru perioada 26 mai 2018-15 aprilie 2019 în sumă de 885 667 lei și a dobânzii de întârziere pentru perioada 26 mai 2018-28 februarie 2019 în sumă de 645 744 lei.

Pe 25 aprilie 2019, Judecătoria Chişinău, sediul Centru a admis parţial cererea de chemare în judecată a autorităților și a dispus încasarea de la „Avia Invest” a datoriei și a dobânzii de întârziere. În rest pretenţiile reclamantei au fost respinse ca fiind neîntemeiate.

Autoritățile au atacat decizia la Curtea de Apel Chișinău.  În septembrie 2019, instanța a respins pretențiile. Decizia a fost atacată la Curtea Supremă de Justiție, care a emis pe 26 februarie curent o nouă decizie. Recursul autorităților a fost admis, iar cauza a fost restituită la rejudecare la Curtea de Apel Chișinău.

Autoritatea Aeronautică Civilă urmează să ceară în instanță o sumă mai mare de la „Avia Invest” drept penalitate, care va fi calculată pentru perioada după 31 ianuarie 2019 până la pronunţarea hotărârii judecătoreşti.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram