ORA 19:58 Veteranii Războiului de pe Nistru, cei care au protestat dis-de-dimineață în fața Guvernului, sunt așteptați mâine la ora 07:00 într-o ședință la Executiv. Aceștia vor analiza împreună cu conducerea țării lista de proiecte înaintate.

Printre acestea se numără și constituirea unui organ executiv în cadrul Guvernului care să-i reprezinte pe veterani.

ORA 18:35 Prim-ministrul Ion Chicu a venit la dialog cu o delegație de veterani ai Războiului de pe Nistru, care protestează de dimineață în fața Guvernului. La eveniment este acceptată și presa.

„Cu părere de rău nu am fost ascultați niciodată în niciun format. Pe data de 10 februarie am depus un set de revindecări, la care nu ne-ați dat răspuns”, a declarat unul dintre veteranii de război.

ORA 16:36 Neînțelegere între protestatari, aceștia bănuiesc că la dialog cu prim-ministrul ar intenționa să plece un veteran care a depus de dimineață cu autoritățile flori la monumentul „Eternitate”.

Conflictul între manifestanți a iscat după ce consilierul lui Ion Chicu, generalul Anton Gămurari, a urcat pe scenă și a arătat un gest indecent în adresa protestatarilor.

Foto: captură/ deschise.md

„Noi ne adunăm un grup de zece persoane și plecăm, împreună cu presa la dialog cu premierul. După ce discutăm cu prim-ministrul vom ieși în fața dumneavoastră”, a declarat unul dintre veterani.

Foto: captură/realitatea.md

ORA 16:19 Un reprezentant al Guvernului a ieșit la protestatari și a spus că doar un grup, format din zece persoane, poate purta o discuție cu premierul Ion Chicu. Acesta a insistat în continuare ca dialogul să fie purtat fără presă, ceea ce inevitabil a trezit nemulțumirea veteranilor.

Anterior și un consilier al Ministrului Apărării a ieșit la dialog cu protestatarii. „Ei iese și ne întreabă ce cereți, nici nu știu despre solicitarea pe care am depus-o în luna februarie”, a declarat unul dintre manifestanți.

„Dacă cerințele nostre nu vor fi satisfăcute, noi vom desfășura proteste în masă. Ne sună cetățenii de la Cahul și spun că se îndreptă spre Chișinău. Vă îndemn să aveți răbdare și vă chem la rezistență”, a spus un protestatar.

ORA 14:29 Și strada Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni a fost blocată de protestatari. Circulația pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt a fost stopată până la strada Mihai Eminescu.

ORA 14:17 Protestatarii au stopat circulația transportului pe strada Aleksandr Pușkin și bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt din sectorul Centru al capitalei. Zeci de autovehicule sunt blocate. Pe aceste porțiuni de drum s-au format ambuteiaje.

„Redirecționați transportul pe strada București”, a propus unul dintre manifestanți.

„Dragi cetățeni, vă rog să fiți solidari cu noi și să ne susțineți. Noi, cei care au luptat pentru independența acestei țări, am venit să ne cerem drepturile. Opoziția să fie aici”, declară protestatarii.

ORA 13:15 Un grup de protestatari a fost invitat la o discuție cu premierul. Veteranii insistă să meargă și presa ca să fie clar despre ce vor discuta cu Ion Chicu. Protestatarii spun că nu vor intra în clădire, dacă accesul jurnaliștilor va fi limitat. „Fără presă nu vă duceți. Vrem transparență”, îndeamnă aceștia.

Se refuză accesul presei. „Ca să fie mai productive discuțiile. Voi sunteți mulți jurnaliști”, a argumentat reprezentantul Guvernului.

„Să iasă Chicu afară, în fața tuturor”, au cerut în replică veteranii.

ORA 12:37 Unii dintre protestatari au reușit să intre în holul Casei Guvernului, unde au fost întâmpinați de consilierul pe comunicare al Guvernului, Vitalie Dragancea. Potrivit lor, consilierul le-a dat de înțeles că trebuie să plece.

„Am intrat pe ușa din dos și ne-au ținut în holul din antreu. Am solicitat să iasă premierul Ion Chicu, am vrut să discutăm, dar am fost ignorați. Am vorbit cu domnul Dragancea, dar el ne-a dat de înțeles că trebuie să ieșim”, a spus unul dintre protestatari.

„Veteranii au așteptat scuze, dar acum nu mai așteptăm nimic, cerem demisia Guvernului și ministrului de Externe, Aureliu Ciocoi. Executivul trebuia să-și asume declarația ministrului”, a declarat unul dintre veteranii prezenți la protest.

ORA 12:09 Protestatarii în continuare scandează: „Anticipate”, „Armata rusă afară”, „Au înconjurat Guvernul cu mascați”, „În stradă facem Constituția”, „Jos mafia”. Unul dintre aceștia spune că este indignat de faptul că Procuratura nu și-ar face treaba și că sunt mai multe dosare neexaminate.

Un cititor a transmis la adresa redacției fotografii da la locul protestului. Din acestea se poate vedea că oamenii au venit la manifestație cu drapele ale Republicii Moldova și că au fost antrenate și trupele de carabinieri.

ORA 11:22 Ușa de sticlă de la intrarea în clădirea Guvernului a fost spartă de un bărbat cu un buzdugan, în timpul protestului care are loc în aceste clipe în fața Executivului. În timpul manifestației au avut loc altercații între protestatari și polițiști.

Sute de oameni, printre care și veterani ai războiului de pe Nistru, s-au adunat în fața Executivului și cer demisia Guvernului Chicu. Ei scandează: „Jos Dodon”, „Dodon la pușcărie”, „Noi nu cedăm”, „Hoții” și „Jos trădătorii”.

Intrarea de la Casa Guvernului este păzită de trei cordoane de polițiști. Printre protestatari sunt și persoane venite tocmai din satul Popeasca, raionul Ștefan Vodă.

Protestul este organizat de către Consiliul Național al Veteranilor de Război.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!