/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa, prognoză sumbră și acord NATO privind sistemele antiaeriene pentru Ucraina

Chicu, la ședința Colegiului Ministerului Agriculturii: „Nu suntem în stare să ne hrănim pe noi”

missing
03 martie 2020, ora 12:54

Deși suntem o țară agrară, iar sectorul agricol trebuie să fie o prioritate, noi nu suntem în stare să ne hrănim pe noi. Este concluzia premierului Ion Chicu, pe care și-a exprimat-o la ședința Colegiului Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. Prim-ministrul le-a cerut responsabililor soluții viabile pentru depășirea acestei situații.

„În Moldova, deși sectorul agricol trebuie să fie o prioritate, noi nu suntem în stare să ne hrănim pe noi. Politici, declarații, dați mai mulți bani, tăiați impozite…nu a dus la rezultat Rezultatul îl vedem, de aceea, contăm pe suportul specialiștilor cum să ieșim din această situație, pentru că exporturi nu avem în linii mari de produse cu valoare adăugată, vindem pe câmp și la Giurgiulești, acolo e permanent plin cu materie primă, în schimb, importăm ceea ce e mai scump”, a declarat Ion Chicu.

Potrivit premierului, una din problemele stringente din agricultură este cea a lipsei sistemelor de irigare.

„Agricultură fără irigare nu e posibil și cu ruga la Dumnezeu nu ne mai salvează nimic. Vedem și statisticile din ultimii ani, ne trebuie investiții masive. Noi o să venim cu rectificări la bugetul 2020 și aici vizează mai multe sectoare ce țin de aprovizionarea cu apă, inclusiv canalizare. O să venim cu sume importante pentru asta”, a spus Chicu, fără a oferi însă cifre.

Ion Chicu s-a arătat deranjat și de activitatea AIPA, precizând că ar avea semnale că lucrurile nu ar merge bine în activitatea agenției.

„Eu vreau să știu dacă acolo e totul transparent, dacă deservirea clienților e pe criteriul primul venit, primul servit, verificați vă rog pentru că am informații de la agricultori care arată că nu totul merge așa cum ne dorim”, a subliniat prim-ministrul.

Au fost discutate și problemele de mediu.

„Aici este un dezastru. Vedeți că toate câmpurile sunt pline cu plastic , numai nu ca la gospodari. E o problema care trebuie tratată cu toată seriozitatea”, a specificat Chicu.

Premierul a cerut să fie consolidate eforturile pentru a demara un proces amplu de împădurire.

„Avem câmpuri, teritorii, care nu ced că mai pot fi inclusse în circuitul agricol, haideți să facem o invetariere, să vedem ce e posibil, de plantat păduri, că asta nu o să încurce în nicio situație și aici nu-i vorba de o data – 2 ori pe an,trebuie mobilizată toată societatea”, a  menționa Ion Chicu.

La ședința Colegiului Ministerului Agriculturii a fost pusă în discuție și problema personalului, care este acum insuficient în structurile ministerului.

„49 de oameni au plecat într-o perioadă restrânsă, asta e dezastru”, a subliniat Ion Chicu.

„E problemă că pleacă memoria instituțională, oameni care încep anumite proiecte și vin alții cărora le e greu să le termine”, a spus ministrul Agriculturii, Ion Perju.

Responsabilii de la Minister nu au identificat însă metode de a-i atrage pe tineri să muncească în instituție și nici strategii care să îi determine pe angajați să nu plece.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram