Război în Ucraina, ziua 220: Leand-lease și avertizarea SUA, iar Kadîrov cere bombă atomică. GUR: Vom reveni la frontiera din 1991

social

/VIDEO.DOC/ Conturile instanțelor de judecată au fost blocate! Reacții de la președinții judecătoriilor

04 martie 2020, ora 15:50
Distribuie:

Conturile instanțelor de judecată din țară au fost blocate! S-a întâmplat după ce ministrul Finanțelor a emis un ordin prin care a cerut ca 70 de milioane de lei să fie tăiate din fondurile destinate sectorului justiției. Asta pentru că, recent, Guvernul a fost obligat de CtEDO să achite 3,6 milioane de euro ca despăgubiri în dosarul „Gemenii”. Conturile vor rămâne blocate cel puțin până când Legea Bugetului pentru acest an nu va fi modificată.

Conform documentului, semnat pe 26 februarie, Sergiu Pușcuța ordonă blocarea alocațiilor, prevăzute inițial în Legea Bugetului, pentru Ministerul Justiției și Consiliul Superior al Magistraturii, responsabil de instanțele judecătorești de toate nivelurile din țară. Astfel, de la minister vor fi tăiate peste 28 de milioane de lei, prevăzute pentru investiții capitale. Iar 41 de milioane – de la consiliu, dintre care aproape jumătate erau cheltuieli de personal.

Decizia i-a îngrijorat pe unii președinți de instanțe care spun că vor fi nevoiți să facă mai multe economii, ce-ar putea să le afecteze activitatea.

Avem cum să suferim pentru că noi, la moment, nu avem numărul necesar de scanere, imprimante, practic fiecare judecător își aduce tehnica de acasă. Nu cred că vom suferi noi, în cazul dat, pentru că o să ne facem treaba corect și în continuare”, ne-a spus Aliona Miron, președinta Judecătoriei Chișinău, sediul Centru.

„La moment nu pot să vă spun cu precizie dacă ne va afecta sau nu, având în vedere că nu avem blocarea anumitor sume pe instanțe concrete. Am înțeles că este o blocare pe sistem. Este pentru prima oară, este o novație pentru sistemul judecătoresc, așa că așteptăm și noi, ca și dumneavoastră, știri mai multe”, a declarat și Ghenadie Mîra, președinte al Judecătoriei Anenii Noi.

Judecătoria Chișinău, cea mai mare din toate instanțele, ar urma să rămână fără 18 milioane de lei. După blocarea conturilor, instituția nu poate achita pentru unele achiziții, efectuate recent, ne-a spus președintele judecătoriei.

„Am procurat o parte din bunuri, hârtii, rechizite de birou și alte necesități de care instanța are nevoie ca de aer. Ne ciocnim cu probleme că deja agenții economici ne sună și ne spun că vor fi nevoiți să ne atace în instanță pentru recuperarea sumelor, a precizat Radu Țurcanu, președintele Judecătoriei Chișinău.

Tăierea celor 70 de milioane de lei de la sectorul justiției a fost cerută de premierul Ion Chicu, în cadrul unei ședințe. Oficialul era supărat că CtEDO a obligat Guvernul să achite 3,6 milioane de euro, în dosarul „Gemenii”. Atunci, prim-ministrul a spus că banii vor fi luați de la instanțele de judecată. În țară activează 15 judecătorii, patru Curți de Apel și o Curte Supremă de Justiție. Bugetul acestora, în 2020, este de 426 de milioane de lei.

Vedeți mai jos ordinul semnat de ministrul Finanțelor, Sergiu Pușcuță, privind blocarea alocațiilor pentru domeniul justiției.

 

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram