Democrații au decis să se așeze la masa de discuții cu socialiștii pentru a negocia formarea unei alianțe de guvernare. Anunțul a fost făcut după ședința Consiliului Național Politic al formațiunii, unde au fost desemnați reprezentanții partidului care vor participa la negocierile cu PSRM.

Întrucât Partidul Socialiștilor și-a manifestat deschiderea pentru un posibil dialog și o guvernare care să împartă responsabilitățile cu PDM, membrii Consiliului Național Politic au delegat și împuternicit reprezentanții Partidului Democrat, care să poarte discuții cu PSRM, în anumite condiții. Trebuie să fim sinceri: noi și PSRM avem diferențe majore de ideologie. Și acest lucru va rămâne așa. Partidul Democrat rămâne un partid pro-european. De aceea, în cazul unor eventuale discuții, vom pune în prim plan, ca priorități, parcursul european și o politică externă orientată spre Occident, spre Vest, relații bune cu vecinii România și Ucraina, integritatea teritorială a țării, securitatea statului, inclusiv securitatea și independența energetică, valorile identitare (limba și istoria). Acestea sunt pentru noi linii roșii și numai în aceste condiții pot avea loc anumite discuții“, a declarat președintele PDM Pavel Filip, potrivit unui comunicat de presă emis de partid.

Democrații mai spun că  dialogul cu Blocul ACUM a eșuat, „întrucât liderii acestuia își doresc alegeri anticipate pentru a reveni în Parlament și sunt deja cu gândul la alegerile prezidențiale”. PDM consideră că alegerile anticipate nu sunt o soluție și că acestea vor avea efecte negative.

Tot astăzi, s-a desfășurat și Consiliul Republican al PSRM la care conducerea partidului a primit mandatul de a purta negocieri și a încheia parteneriate politice pentru asigurarea unei guvernări stabile în R. Moldova. Socialiștii au anunțat că vor negocia în primul rând cu Partidul Democrat, care este „unicul partid parlamentar deschis dialogului pe această temă”, dar rămân deschiși dialogului cu toate forțele politice.

Deputatul Platformei Demnitate și Adevăr, Vasile Năstase, a scris astăzi pe Facebook că președintele Igor Dodon și conducătorii Partidului Democrat Pavel Filip și Dumitru Diacov ar fi ajuns deja  la o înțelegere pentru formarea unei noi alianțe de guvernare și pentru realizarea unor remanieri în Guvern. Năstase afirmă că a aflat din surse sigure că democrații ar urma să preia conducerea  Ministerului de Externe, Ministerului Apărării, Ministerului Culturii și Ministerului Economiei. De asemenea, PDM ar urma să numească directori la Agenția Servicii Publice, Agenția Medicamentului și întreprinderile de stat  „Moldtelecom” și „Combinatul de Vinuri Cricova”.

Deputat PPDA: „Dodon a bătut palma cu Filip și Diacov”. Ce ministere ar urma să fie cedate democraților

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!