/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

Procesul penal în privința finanțării PSRM din Rusia a fost încetat

missing
06 martie 2020, ora 15:42

Procuratura Anticorupție a dispus neînceperea urmăririi penale pe faptul pretinsei finanțări ilegale a Partidului Socialiștilor din Federația Rusă. Ancheta fusese inițiată după ce în spațiul public au apărut imaginile surprinse la sediul Partidului Democrat, în care Igor Dodon îi povestea lui Vladimir Plahotniuc câți bani primea din Rusia.

Procurorii au ajuns la concluzia că fapta nu întrunește elementele constitutive ale vreunei infracțiuni.

„Refuzul Procuraturii de a începe urmărirea penală a fost bazat pe rezultatele investigațiilor efectuate de Serviciul Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor care nu a identificat careva tranzacții financiare suspecte ale PSRM, precum şi ale persoanelor fizicele şi juridice afiliate acestui partid politic, dar și pe raportul de audit privind gestiunea financiară a PSRM pentru anii 2016, 2017 şi 2018, care arată că veniturile şi cheltuielile efectuate sunt clasificate corect şi lipsite de careva iregularități”, se spune într-un comunicat emis de PG.

Procurorii mai spun că au fost audiate toate persoanele care aveau informații despre obiectul investigațiilor și faptul finanțării ilegale a partidului nu a fost confirmat.

„În cadrul investigațiilor nu au fost administrate careva probe care ar fi servit la constatarea unei bănuieli rezonabile cu privire la comiterea acestei sau unei alte infracțiuni. Prin urmare, alte mijloace de probă, nu au fost stabilite și, respectiv, se constată lipsa elementelor constitutive ale vreunei infracțiuni”, adaugă PG.

Decizia procurorului care s-a ocupat de caz poate fi contestată la procurorul superior, iar ulterior în instanța de judecată.

Procuratura Anticorupție precizează că efectuează în continuare acțiunile de urmărire penală în dosarul pornit în 2016 pentru spălare de bani în care sunt vizate persoane afiliate PSRM.

Au fost audiate deja 25 de persoane din cele 29 care ar avea vreo legătură cu dosarul. A fost interpelată Banca Națională a Moldovei, fiind solicitate informații relevante despre tranzacțiile pretinse a fi suspecte de spălare de bani.

Actualmente, se pregătește a comisie rogatorie pentru efectuarea anumitor activități procesual-penale în Elveția, țara de unde au fost transferați banii în litigiu, în acest sens fiind obținute anumite autorizații judecătorești pentru ridicări de documente ce constituie secret bancar.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram