/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Pe scurt despre 2%. TV8 este printre ONG-urile pe conturile căruia puteți transfera 2% din suma impozitului pe venit anual

06 martie 2020, ora 06:17

Este al patrulea an când doritorii pot direcționa 2% din impozitul pe venit ONG-urilor sau cultelor religioase, înregistrate la Ministerul Justiției. Printre acestea este și „Media Alternativa”, asociația obștească ce deține postul nostru de televiziune. Direcționarea celor două procente se face în timpul depunerii declarațiilor pe venit, la oficiile fiscale. Persoanele juridice mai au la dispoziție câteva săptămâni, iar cele fizice –  două luni.

Conform Codului Fiscal, sunt obligați să depună declarațiile pe venit persoanele fizice care achită impozitele, care în ultima perioadă au obținut profit din vânzarea bunurilor imobile sau mobile, dar și cei care vor să facă desemnarea procentuală a impozitului pe venit în favoarea organizațiilor necomerciale sau a cultelor religioase.

Dacă nu doriți să depuneți declarația pe venit online de acasă sau poate dacă nu aveți semnătură electronică, atunci o puteți face venind la oricare dintre oficiile Serviciului Fiscal de Stat, unde veți fi ghidat de angajați”, Diana Popa, reporteră TV8.

Iar dacă nu aveți datorii la impozitul pe venit, puteți redirecționa 2% din suma acestuia către o organizație non-guvernamentală sau cult religios. Mecanismul însă nu reprezintă o donație pe care oamenii o realizează din bani proprii. Cu sau fără desemnarea procentuală, acest impozit se varsă în bugetul de stat. Adică, dacă doriți să faceți desemnarea procentuală, în bugetul de stat vor ajunge 98% din impozite în loc de 100%.

Desemnarea procentuală, de fapt, este procesul prin care contribuabilii redirecționează 2% din suma impozitului calculat către un beneficiar”, Corina Pavleșciuc, șefă direcție, serviciul fiscal.

La rândul lor, organizațiile vor putea utiliza sumele transferate pentru realizarea unor activități în folosul societății.

Procedura este foarte simplă. În format electronic, declarație pe venit va fi pre-completată, iar contribuabilul urmează să acceseze și să introducă codul fiscal al contribuabililor”, Corina Pavleșciuc, șefă direcție, serviciul fiscal.

La secțiunea M1 din declarația pe venit, urmează să indicați codul fiscal al beneficiarului, cărui doriți să-i fie transferate 2% din suma impozitului anual calculat. Chiar și TV8, fiind asociație obștească poate beneficia de acest suport. Iar lista completă o găsiți pe pagina web a Agenției Servicii Publice”, Diana Popa, reporteră TV8.

Persoanele juridice și cele fizice care practică activitate de întreprinzător sau desfășoară activitate independentă sunt obligați să depună declarația cu privire la impozitul pe venit până la data de 25 martie. Ceilalți o pot face până pe 30 aprilie.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram