În ultimii patru ani, 43 de copii din R. Moldova au fost adoptați de familii din străinătate. Majoritatea sunt din Italia. Într-un singur caz a fost vorba despre o familie din Elveția și o altă familie din SUA. Ministra Sănătății și protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a prezentat cifrele în plenul Parlamentului, unde se examinează în aceste clipe  un proiect de lege care propune mai multe modificări în legislație, pentru a acoperi un vid în domeniul adopției, tutelei și curatelei, care îi vizează pe copiii rămași fără ocrotire părintească.

Potrivit datelor ministrei, în 2016, în străinătate au fost adoptați 11 copii din R. Moldova, în 2017 – 16 minori, în 2018 – 9 copii, iar anul trecut – șapte minori.

Potrivit legislației, acești copii păstrează cetățenia R. Moldova până la vârsta de 18 ani, când obțin dreptul să-și aleagă singuri cetățenia pe care vor să o păstreze – cea a statului în care s-au născut, sau cea a țărilor în care au fost adoptați.

Potrivit statisticilor, în R. Moldova sunt 37 de mii de copii în care unicul sau ambii părinți sunt plecați peste hotare. Aceștia se află în grija unor terțe persoane sau a unor instituții sociale.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!