/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Vot final în Congres și exerciții NATO. Preotul de la înmormântarea lui Navalnîi, pedepsit

Ţara care este aproape de faliment! Premierul a anunţat că statul intră în incapacitate de plată

missing
10 martie 2020, ora 08:21

Rezervele valutare ale Libanului au ajuns la un nivel critic, a recunoscut prim-ministrul Hassan Diab, care a anunţat că va suspenda plata împrumuturilor în valoare de 1,2 miliarde de dolari, scandente la 9 martie. Oficialul a argumentat că trebuie plătite mai întâi cheltuielile sociale de bază ale statului.

E pentru prima oară când există o astfel de situaţie în Liban. Hassan Diab a spus că datoria publică a ajuns în jur de 170% din Produsul Intern Brut, ceea ce înseamnă că ţara este pe punctul de a deveni cel mai îndatorat stat din lume.

„Datoria a devenit mai mare decât poate suporta Libanul. În contextul situaţiei actuale, statul nu mai poate susţine financiar aceste împrumuturi. Statul libanez va depune eforturi să reeşaloneze datoria, pentru a urmări interesul naţional, prin negocieri cu creditorii”, a afirmat Hassan Diab, într-o intervenţie televizată, citat de Reuters.

Este cea mai gravă criză economică de la încheierea războiul civil care a avut loc între anii 1975 şi 1990.

Intrarea Libanului în incapacitate de plată este o nouă fază a crizei care a avut impact asupra economiei din luna octombrie a anului trecut şi care a făcut ca moneda naţională să se deprecieze cu aproximativ 40%.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram