/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Moldoveni din diasporă, despre cum s-a schimbat viața în orașele în care s-au stabilit, din cauza focarelor de coronavirus

missing
10 martie 2020, ora 23:51

Carantina aplicată în toată Italia se răsfrânge și asupra moldovenilor din peninsulă. Oamenii respectă recomandările autorităților și se uită neputincioși cum străzile devin pe zi ce trece mai pustii. Orașele vechi din nordul Italiei, pline cândva de turiști, sunt acum goale, deși soarele și timpul este numai bun pentru promenade. Ca să evite răspândirea virusului, oamenii intră câte 2-3 în farmacii și magazine, păstrând astfel distanța socială.

În aceste imagini apar străzile din orașul Sirmione, unul dintre cele mai pitorești din nordul Italiei. Greu de crezut, dar carantina impusă din cauza epidemiei i-a făcut pe oameni să nu mai iasă afară, de altfel, exact asta au recomandat autoritățile italiene. Puțini îndrăznesc să iasă pe străzile goale. Printre aceștia este și o moldoveancă, stabilită de cinci ani în Italia, împreună cu fetița ei. A făcut-o însă doar pentru a ne arăta situația la moment.

DARIANA BAGRINOVSCKI, SIRMIONE, ITALIA: „Majoritatea turiștilor vin să viziteze acest castel, care este cel mai populat. Acum de când decretul a fost semnat, în data de 8, sunt închise majoritatea hotelurilor, de fapt, toate hotelurile, sunt închise și localurile (…). Am venit să vă arăt care este situația în centrul istoric. Este închisă, lumea nu vine. Este pustiu. Dacă te uiți la video de anul trecut, pe aici nu aveai pe unde să treci. Lumea este în panică și stă acasă”.

Și faleza faimosului lac Garda este pustie, mai spune tânăra: „Aceasta este o parcare în care toți care veneau aici, în Sirmione, parcau mașinile. În perioada aceasta, nimeni, nimeni, practic nu este. Pentru că situația la noi este foarte, foarte, foarte critică. Sperăm că în curând se va termina tot”.

Ia Rodica Staver se află în localitatea Monza-Brianza, din cea mai gravă regiune afectată de noul coronavirus: Lombardia, aflată de la începuturi în zona roșie.

RODICA STAVER, ITALIA: „Ne cer să stăm cât mai mult în casă, să ieșim doar pentru necesitate. Doar cine pleacă la lucru, dacă avem nevoie la farmacie sau dacă avem nevoie la cumpărături”.

Moldoveanca mai spune că oamenii fac tot posibilul ca să respecte distanța între persoane: „În farmacie se intră câte 2-3 persoane. Chiar azi dimineață am văzut că la laboratorul de analize era rând. Intra lumea câte 2-3 persoane. Afară nu se poate de spus că lume nu există. Este lume pe străzi, dar oamenii au luat situația mai în serios”.

După Italia, a două țară europeană afectată cel mai mult de noul virus este Franța. Acolo însă numărul îmbolnăvirilor este de 1400, dintre care peste 30 de oameni au murit. Printre bolnavi se numără și ministrul francez la Culturii.

CORINA COJOCARU, PARIS, FRANȚA: „În farmacii nu găsim măști, dar pe stradă nimeni nu poartă mască. La magazine se formează cozi, însă rafturile nu sunt goale. Angajații au fost sfătuiți să-și facă provizii în caz că va izbucni o epidemie. La fel, au fost interzise saluturile tactile între colegi. Nu se mai dă mâna și nimeni nu se mai sărută pe obraz”.

Cel puțin moldovenii cu care am discutat noi nu se gândesc să revină acasă, pentru a a evitat epidemia cu noul coronavirus. De partea cealaltă, deputata PAS, Galina Sajin, aleasă de diaspora din Europa de Vest consideră că oamenii care aleg să revină în țară trebuie înțeleși de ce decid să se întoarcă nu trebuie acuzați.

GALINA SAJIN, DEPUTATĂ PAS: „Nu trebuie condamnați pentru aceasta, este un lucru normal. Cei care au lucrat legal, pierzând un post de muncă, nu au posibilitatea să rămână acolo, fără un loc de muncă și de trai”.

Printre miile de bolnavi în Italia se află cel puțin două moldovence, care s-ar fi molipsit de la femeile pe care le îngrijeau. Și ambasadele noastre din peninsula, Franța și China și-au închis ușile, fiind disponibile doar pentru cazuri de urgență.

În această seară, autoritățile au anunțat că poimâine, 12 martie, vor fi suspendate toate cursele avia din și spre Italia, până pe data de 31 martie 2020.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram