/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Explozii, ajutor UE și pericol atomic. Zelenski: „Teroarea trebuie învinsă complet și peste tot”

De ce a așteptat Dodon două zile până la declararea stării de urgență? Ce avea de pierdut PSRM

missing
16 martie 2020, ora 16:35

Premierul Ion Chicu a anunțat în această dimineață, după ce a purtat discuții cu șeful statului Igor Dodon și președinta Parlamentului Zinaida Greceanîi, că va convoca Comisia pentru Situații Excepționale, pentru a decide declararea stării de urgență în R. Moldova, în legătură cu răspândirea infecției de coronavirus. Asta în situația în care dimineață nu au fost anunțate cazuri noi de infecție.

De ce totuși autoritățile nu au decretat Stare de Urgență cu câteva zile în urmă, când au decis să impună mai multe restricții care se conțin nemijlocit în „Legea privind regimul stării de urgenţă, de asediu şi de război”?

Nu erau posibile alegerile de la Hâncești

În condițiile în care avea să fie declarată Stare de Urgență, nu puteau fi desfășurate alegerile parlamentare noi din cricumscripția Hâncești. Legea stipulează clar că „în perioada stării de urgenţă, de asediu sau de război, instituite pe întreg teritoriul ţării, nu se admite desfăşurarea alegerilor autorităţilor publice centrale şi locale şi a referendumurilor”.

Un alt articol din aceeași lege prevede că „pe durata stării de urgenţă poate fi restrâns, dacă este cazul, exerciţiul unor drepturi sau libertăţi ale cetăţenilor”, adică dreptul la vot.

Astfel, socialiștii nu aveau cum să obțină un nou mandat de deputat. Alegerile de la Hâncești au fost câștigate de candidatul PSRM, Ștefan Gațcan.

Precizăm că anume la „Legea privind regimul stării de urgenţă, de asediu şi de război” a făcut trimitere Igor Dodon, în calitatea sa de președinte al Consiliului Suprem de Securitate, când a fost sesizat de Comisia Electorală Centrală, care analiza posibilitatea amânării alegerilor de la Hâncești din cauza riscului răspândirii coronavirusului.

Nu puteau fi realizate remanieri în Guvern

De asemenea, în cazul unei Stări de Urgență, ar fi fost zădărnicit planul PSRM și PD, care pregăteau formarea unei alianțe de guvernare, care a și fost anunțată astăzi.

Nu aveau să fie posibile remanierile în Guvern, pentru că legea stipulează concret că în perioada Stării de Urgență „se interzice demisia lucrătorilor”, adică demisia vechilor miniștri și înlocuirea lor cu persoanele delegate de Partidul Democrat în Guvernul Chicu. Aceștia au și reușit să depună jurământul în noile funcții din Guvern.

Precizăm că autoritățile nu au declarat Stare de Urgență acum câteva zile, în schimb au aplicat majoritatea restricțiilor care se conțin în lege:

  • Introducerea regimului de carantină şi luarea altor măsuri sanitaro-antiepidemice obligatorii.
  • Interzicerea manifestațiilor în masă.
  • Instituirea unui regim special de intrare şi ieşire din ţară.
  • Stabilirea unui regim special de lucru pentru agenţi economici şi instituţiile publice.

La ora 16:00, președintele Igor Dodon a cerut Guvernului să se adreseze Parlamentului pentru instituirea Stării de Urgență în Republica Moldova în legătură cu pandemia de COVID-19. 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram