/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa și prognoză sumbră! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid

Dezvăluiri noi în dosarul Bahamas! Cine sunt socialiștii care au beneficiat de împrumuturi fără dobândă prin intermediul „Exclusiv Media”

missing
17 martie 2020, ora 12:47

Deputații Iurie Reniță, Lilian Carp și Octavian Țîcu au făcut dezvăluri noi în dosarul privind finanțarea ilegală a PSRM prin Bahamas. Mai mulți deputați socialiști și oameni din anturajul președintelui țării, Igor Dodon, în total, în jur de 30 la număr, ar fi beneficiat de împrumuturi de cel puțin 500 de mii de lei prin intermediul „Exclusiv Media SRL”, al cărei fondator este socialistul Corneliu Furculiță. Banii nu au fost indicați în declarațiile de avere ale niciunuia dintre beneficiarii de împrumuturi.

Reniță, Țîcu și Carp au prezentat în acest sens o serie de documente, inclusiv contracte de împrumut și dispoziții de plată. Cei trei deputați s-au referit la un raport CNA, semnat de un ofițer anticorupție, în care se face referință la „o serie de tranzacții suspecte efectuate de către societatea „Exclusiv Media SRL”,  al cărei fondator este socialistul Furculiță.

„Care la 18.02.2016 a primit în conturile bancare deschise la „Victoriabank”  mijloace  bănești de 1 milion 499 de mii 884 de euro, echivalentul a peste 33 de milioane de lei de la compania offshoree „Westerby Limited” înregistrată în Bahamas, conturile deschise la „Bank Julius Baerdin Elveția”, a spus Iurie Reniță, cu referire la raportul menționat mai sus.

Banii ar fi fost utilizați pentru finanțarea campaniei electorale a PSRM la alegerile prezidențiale din toamna anului 2016, acuză deputații.

Nu doar Corneliu Furculiță ar fi benficiat de un împrumut din Bahamas pe această cale.

„Am obținut informații și dovezi concludente că o parte din deputații socialiști au beneficiat de împrumuturi fără dobândă din Bahamas, uniii în sumă de 500 de mii de lei, iar domnul Furculiță chiar de un milion de euro”, a spus Reniță, care a subliniat că ar exista tentative de a mușamaliza „dosarul Bahamas”.

„Corneliu Furculiță, proprietarul „Exclusiv Media” a împrumutat de la compania sa 6,5 milioane de lei în baza a 13 contracte de împrumut toate a câte 500 de mii de lei semnate în perioada aprilie – mai 2016. Acestea nu se regăsesc în capitolulul 7 al declarației de avere pentru 2016”, a adăugat Iurie Reniță.

Deputatul socialist Vasile Bolea, care este de altfel consătean al lui Igor Dodon ar fi beneficiat și el de un împrumut de 500 de mii de lei, fără dobândă, tot prin intermediul „Exclusiv Media SRL”.

„Vasile Bolea a semnat cu „Exclusiv Media” contractul de împrumut din care a obținut suma de 500 de mii de lei, deci jumătate de milion de lei, pe care a uitat să îi indice în declarația de avere și interese pentru anul 2016”, a precizat deputatul Octavian Țîcu.

Bolea ar fi indicat doar un credit de 11 mii 800 de lei de la „Easy Credit”, nu și cei 500 de mii de lei.

„E o chestiune care intră sub incidența penală : fals în declarații. Aceasta e dovada unei amnezii controlate a domnului Bolea”, a subliniat Țîcu.

În acest dosar ar figura în jur de 30 de persoane, majoritatea apropiați ai lui Igor Dodon.

„Vladimir Odnostalco, potrivit contractului din 22 aprilie 2016, a împrumutat de la „Exclusiv Media” 500 de mii de lei pe care nu i-a indicat oficial. Starea aceasta de amnezie o să o vedem la toți cei care au beneficiat de împrumuturi”, a spus deputatul Lilian Carp.

Cei trei deputați s-au adresat Procuraturii Generale a spus că ăe timp de Cord Roșu de coronavirus, PG ar putea profita și clasa dosarul privind finanțarea ilegală a PSRM prin insulele Bahamasși a cerut să nu o facă, iar persoanele pe care le-au menționat și în privința acțiunilor cărora susțin că au documente confirmative, să fie trase la răspundere conform legislației.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram