/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

„Un prim pas” la CtEDO în cazul plângerilor depuse de Vlad Filat. Înalta Curte a cerut explicații Guvernului de la Chișinău

19 martie 2020, ora 17:55

Curtea Europeană pentru Drepturilor Omului (CtEDO) a cerut explicații Guvernului de la Chișinău, după ce a examinat prima cerere adresată de fostul premier Vlad Filat, care s-a plâns de încălcarea prezumției nevinovăției de către înalți oficiali din R. Moldova și lezarea dreptului la libertate și siguranță, din cauza menținerii în arest pe întreaga durată a procedurilor desfășurate în instanțele de judecată naționale. Vlad Filat a catalogat anunțul CtEDO ca fiind „un prim pas” în examinarea plângerilor sale la CtEDO.

„CtEDO a solicitat ca Guvernul Republicii Moldova să dea explicații, în special la faptul în ce măsură declarațiile făcute de către reprezentanții statului în cadrul ședinței Parlamentului din 15 octombrie 2015 (atunci când am fost lipsit de imunitate parlamentară și, ulterior, reținut de procurorii anticorupție) au respectat prezumția de nevinovăție, garantată de art. 6 par. 2 din CEDO…

Respectarea principiului prezumției nevinovăției interzice oficialilor să facă declarații despre procedurile penale aflate în derulare, mai cu seamă când prin acestea se încurajează publicul să creadă în vinovăția unei persoane cercetate penal și să predetermine analiza faptelor de către autoritatea judecătorească competentă.

În cauza penală în care am fost vizat s-a procedat contrar acestor interdicții legale. Declarațiile înalților oficiali de stat privind vinovăția, făcute în ședința Parlamentului din 15 octombrie 2015, au avut ca și efect crearea în societate a unei false percepții despre vinovăție și vicierea fundamentală a întregului proces penal, începând de la aplicarea arestului pe toată durata procedurilor, examinarea cauzei cu ușile închise, respingerea cererilor de examinare a martorilor, respingerea cererilor de dispunere a expertizelor, etc”, a scris Vlad Filat pe pagina sa de Facebook.

Guvernul de la Chișinău urmează să explice Înaltei Curți de la Strasbourg și de ce Vlad Filat a fost ținut în arest pe toată perioada examinării dosarului în toate instanțele și dacă legislația națională prevede o cale efectivă de contestare a deținerii în arest în perioada în care se judeca apelul.

Toate abuzurile comise la judecarea în fond a cauzei au fost expuse într-o cerere separată, care este în examinare prioritară la CtEDO. Echipa de avocați care mă reprezintă va analiza sub toate aspectele comunicatul parvenit de la Înalta Curte, pentru a decide asupra acțiunilor care urmează a fi întreprinse ulterior”, a precizat Vlad Filat.

L-am sunat pe Vlad Filat pentru a preciza dacă a solicitat un prejudiciu material în plângerile sale depuse la CtEDO, dar acesta nu ne-a răspuns la telefon.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram