Vladimir Voronin a fost la liceul „Orizont” a doua zi după expulzarea celor șapte profesori turci din Republica Moldova. Fostul președinte al țării a recunoscut aseară, într-o emisiune de la Jurnal TV că a mers și a stat de vorbă cu angajații de acolo.

„Am mers și le-am spus că e o trădare din partea guvernanților. Ei nu iau de la noi nimic, dimpotrivă, ne aduc cunoștințe pentru acești copii și la un nivel foate înalt chiar”, a spus Voronin la „Secretele Puterii”.

Fostul șef de stat a sugerat că Igor Dodon ar fi fost răsplătit nu doar cu reparația clădirii președinției, în schimbul privării de libertate a profesorilor turci.

„Nu se știe dacă compensațiile au fost doar pentru reparația Președinției sau sunt mai mari. Pe acești profesori turci, nu ca să vină cineva din Istanbul sau Ankara să îi ia, dar i-au trimis cu avionul nostru. I-au trimis în pușcărie și ei zac acolo, care poate fi atitudinea mea poate fi față de acest Dodon”, a spus indignat Vladimir Voronin.

Șapte profesori de la liceul „Orizont” din caputală au fost expulzați din Moldova în septembrie 2018. Aceștia au fost dați pe mâna autorutăilor din Turcia, unde sunt acuzați de terorism.  Aceștia au fost deja condamnați la ani grei de detenție.

Expulzarea profesorilor turci este cercetată penal de Procuratura Chișinău. Cauza penală a fost pornită vara trecută pentru exces de putere și depășirea atribuțiilor de serviciu, comis de angajaţ ai Biroului Migraţie şi Azil al MAI şi ai Serviciului de Informaţii şi Securitate în cazul declarării drept persoane indezirabile şi îndepărtarea de pe teritoriul Republicii Moldova a celor şapte profesori.

La începutul lunii februarie, fostul șef SIS Moldova, Vasile Botnari, a fost trimis în judecată în acest dosar, iar foștii săi adjuncți au fost scoși de sub urmărire penală.

 

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!