/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Alături de vârstnici - mai multe organizații livrează gratuit produse alimentare persoanelor în etate, doar ca ele să nu iasă din case

23 martie 2020, ora 21:51

Dincolo de problemele cu care a venit la pachet epidemia, apar și situații în care omenia și cumsecădenia arată că nu este totul pierdut în societatea de la noi. Zeci de companii și oamenii de rând, dar cu suflet mare, sar în ajutorul bătrânilor – categoria cu cel mai mare risc de dezvolta complicații de sănătate. Ca aceștia să nu aibă motiv să iasă din casă, voluntarii fac tot de ce au ei nevoie și le livrează la ușă produse alimentare.

De astăzi, părintele Adrian și-a schimbat roba de preot pe blugi și mască de protecție și asta pentru că, temporar, are misiunea de a livra alimente la casele bătrânilor, mai ales celor care se află în situații vulnerabile. Ca să respecte toate normele de precauție, părintele nu intră în locuința pensionarilor.

Doamna Greta a fost prima în lista părintelui. Femeia deja de zece zile nu iese din casă, pentru că este singura care are grijă de fiica ei, cu dizabilități severe, pe care nu o poate lăsa nici pe o clipă.

GRETA, PENSIONARĂ: „Până acum cu ce avem… Macaroane fierte fără nimic, orez fără nimic. Ce era în casă de mai înainte aceea și foloseam. Și fără pâine stăteam, dar din casă nu ies”.

Pensia de doar 900 de lei și indemnizația de încă câteva sute de lei s-au scurs demult pe mâncare și comunale, astfel că femeia încearcă să de descurce cum poate mai bine, mai ales că nu poate merge nici la lucru.

GRETA, PENSIONARĂ: „Stăm în casă puțin ne e frică, dar cred că o să trecem și Domnul o să ne ajute să trecem peste asta”.

Fără a irosi timp, părintele urcă imediat în microbuz și caută următoarea adresă. Astăzi va ajunge aproape în toate sectoarele Capitalei, fiind ajutat și de alți voluntari, iar împreună vor împărți zeci de pachete cu produse de primă necesitate.

PĂRINTELE ADRIAN: „Mai întâi pâinica de toate zilele, pe urmă deja mai multe produse neperesabile, cartofi, varză, crupe, din ce îți pot găti acasă. Cea mai mare satisfacție e când vezi cum ochii lor de bucurie emană acea bucurie, nevinovăție de persoane în etate”.

Deși nu știe la ce oră va termina livrările, asta e ceea ce contează mai puțin acum. La următoarea poartă deja îl așteaptă doi bătrâni, de care are grijă fiul lor. Trăiesc într-o casă veche, pe care încearcă să o repare cu forțele proprii, iar în locuință, din cauza frigului, oricum nu se dezbracă de scurte.

Adresele persoanelor în stare vulnerabilă au fost oferite de Primăria Chișinău. Persoanele care doresc să ajute bătrânii, pot contribui financiar pe site-ul diaconia.md.

IGOR BELEI, DIRECTORUL MISIUNII SOCIALE „DIACONIA” A MITROPOLIEI BASARABIEI: „Acum avem în liste pentru distribuție imediată peste 200 de bătrâni și în zilele apropiate vom finaliza distribuția. -Mai aveți multe solcitări? -Sună destul de mulți bătrâni care sunt în situația de izolare”

În ultimele zile și mai multe restaurante din Capitală au anunțat că vor livra prânzuri calde bătrânilor, astfel ca aceștia să nu aibă necesitatea să iasă din case. Și oamenii de rând plasează anunțuri prin bloc prin care se oferă să-i ajute pe vârstnici cu produse alimentare.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram