Membrii Comisiei de la Veneția au publicat opinia instituției cu privire la propunerile de modificare a Constituției Republicii Moldova, sub aspecte ce țin de cariera judecătorilor, la solicitarea Ministerului Justiției. În opinia publicată pe pagina web a instituției se menționează faptul că propunerile sunt benefice. Aceștia au venit și cu recomandări pentru autoritățile de la Chișinău, dar au criticat modul în care au fost numiți acum o săptămână în funții cei patru membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Printre recomandările pe care le fac membrii Comisie de la Veneția celor de la Ministerul Justiției este și indicarea numărului membrilor CSM în Constituție și a mecanismului de numire a membrilor din rândul profesorilor de drept. Totodată, aceștia recomandă să fie prevăzută și posibilitatea ca societatea civilă să propună candidaturi la aceste funcții.

De asemenea, Comisia recomandă ca sintagma „neafiliați politici” să fie înlocuită cu expresia „nu sunt membri ai partidelor politice” cu referire la candidații pentru funcțiile de membri ai CSM din rândul profesorilor de drept.

„Comisia își exprimă îngrijorarea serioasă cu privire la maniera în care au fost numiți cei patru membri noi ai CSM din rândul profesorilor de drept. Acest lucru pare să contravină scopului proclamat al acestor modificări legislative și anume de a restabili încrederea oamenilor în această instituție. Acești patru membri au fost aleși într-un mod controversat și fără consens pentru un mandat deplin de patru ani, ceea ce afectează impactul pozitiv pe care îl pot avea modificările constituționale ce urmează a fi făcute”, se menționează în opinia publicată de Comisia de la Veneția.

Cei patru membri ai CSM numiți în funcții acum o săptămână cu votul majorității parlamentare formată din Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor sunt: Carolina Ciugureanu-Mihailuță, Elena Belei, Valentina Coptileț și Ion Crețu.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!