/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Curtea Constituțională a respins sesizarea unui grup de deputați, care se referă la legea privind instituirea Stării de Urgență

25 martie 2020, ora 13:35

Curtea Constituțională a respins sesizarea deputaților din grupul „Pro Moldova” care au cerut să fie verificată constituționalitatea unor prevederi incluse în Legea privind instituirea Stării de Urgență, aprobată de Parlament pe 17 martie.

Deputații consideră că au fost introduse în lege, absolut ilegal, sintagmele „aplicarea altor măsuri necesare” și „exercită alte atribuții necesare”, pentru că astfel a fost dată mână liberă Guvernului să poată atenta la libertățile fundamentale ale omului și să restrângă anumite drepturi ale cetățenilor în perioada stării excepționale de epidemie.

Este inadmisibil de a utiliza situația de urgență pentru a institui un cadru legal imprevizibil, imprecis, care poate duce la abuzuri grave și restrângerea nemotivată a drepturilor și libertăților omului”, se spune în sesizarea depusă la Curtea Constituțională.

Deputații susțin că este dreptul autorităților statului să ia măsuri în această perioadă, dar ele trebuie să fie cât se poate de clare, expres prevăzute în lege și argumentate, ceea ce nu a fost expus în legea adoptată recent de Parlament.

Curtea Constituțională a respins sesizarea grupului „Pro Moldova”, motivând că  autorii au invocat anumite riscuri, fără a aduce argumente privind posibilele prejudicii și consecințele negative care pot apărea.

Chiar dacă riscul este abstract, cererile cu privire la suspendarea acțiunii actelor sesizate trebuie motivate. Simpla invocare a riscului nu reprezintă o motivare suficientă și convingătoare în vederea suspendării acțiunii actului sesizat”, se spune în decizia judecătorilor de la Curtea Constituțională.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram