Un număr impunător de medici intenționează să scrie cereri de demisie, fiind deranjați de lipsa echipamentului de protecție, care le-ar oferi siguranță în momentul acordării asistenței medicale. Despre acest lucru anunță Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, care printr-un demers oficial, a adus la cunoștința  premierului Ion Chicu situația respectivă.

Semnalele i-ar fi fost transmise ombudsmanului săptămâna aceasta, de către reprezentanții mai multor instituții medico-sanitare publice din țară. Deciși să plece ar fi nu doar specialiștii din spitalele care asigură diagnosticul și tratamentul celor infectați sau suspectați de Covid – 19, dar și cei din alte instituții medicale, inclusiv raionale.

Avocatul poporului amintește că Legea cu privire la exercitarea profesiunii de medic din 27.10.2005 asigură dreptul medicului de a refuza efectuarea anumitor intervenții medicale, în lipsa posibilităților tehnico-medicale necesare.

Mihail Cotorobai consideră că există pericolul ca în perioada stării de urgență, din cauza neasigurării cu echipament tehnico-material necesar pentru protecția personalului medical, mai mulți medici să-și dea demisia iar angajatorul va fi pus în situația de a respecta acest drept, garantat de legislația Republicii Moldova.

„Or, în condițiile epidemiologice din țară concedierile în masă ale personalului medical ar putea conduce la un colaps al sistemului de sănătate și la probleme grave legate de asigurarea securității și sănătății publice din țară”, se menționează într-un comunicat de presă al Avocatului Poporului.

Astfel, Avocatul Poporului  a solicitat premierului, care e și președinte al Comisiei Naționale pentru Situații Excepționale să identifice de urgență fonduri suplimentare, pentru asigurarea condițiilor adecvate protecției lucrătorilor medicali de contaminare cu Covid -19, atât la nivel de  instituții medicale spitalicești,  cât și la nivel de asistență medicală primară.

„Avocatul Poporului subliniază că anume riscul major de îmbolnăvire și lipsa condițiilor adecvate de muncă,  motivează refuzul multor lucrători de a activa,  ceea ce inevitabil se va răsfrânge asupra accesului  și calității  serviciilor medicale acordate  pacienților. Măsurile recomandate sunt imperios necesare atât pentru a asigura respectarea dreptului pacientului la servicii medicale de calitate, cât și în vederea asigurării  securității angajaților sistemului  sănătății care sunt puși în risc major de îmbolnăvire din cauza condițiilor neconforme de muncă”, mai menționează Avocatul Poporului.

 

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!