Grafice simple, clare și updatate în mod regulat. Într-o epidemie în care dezinformarea e la fel de virală ca virusul însuși, informația e mai valoroasă ca oricând, un român oferă lumii informație rapid.

Alex Dumitru e un antreprenor din mediul online. Acesta a fondat corona.help, un portal în care oricine poate urmări evoluția tuturor cazurilor de coronavirus din lume. Acum, informația vine abundent din toate colțurile lumii, dar la începutul epidemiei (în special când mai toate cazurile erau în China), situația era deseori confuză., scrie libertatea.ro.

„Acum aproximativ o lună și jumătate virusul începea să se răspândească în afara Chinei și nu am găsit nici o sursă care să adune date centralizate despre ce se întâmplă la nivel global. Fiind pasionat de strângerea de date, mi s-a părut un lucru interesant și după ce am analizat situația, am realizat că ar putea fi ceva mult mai grav decât virusurile cu care ne-am confruntat în ultimii ani”, spune Alex Dumitru.

Alex a făcut site-ul și l-a postat pe rețelele de socializare. Atunci a realizat că interesul era foarte mare, pentru că în primele ore avea deja peste 15 000 de vizualizări din toată lumea.

A creat un algoritm care verifică zeci sau sute de surse oficiale de date

Alex a început să adune date de la toate sursele credibile pe care le găsea și s-a orientat în special pe Universitatea Johns Hopkins, una dintre cele mai reputate universități de medicină din lume. Au fost printre primii care adunau date despre COVID-19.

Foto: Corona.help / Alex Dumitru

„Din păcate, nu au fost foarte constanți în cum centralizează datele. Au dat greș de mai multe ori, au schimbat formatul, așa că din dorința de a avea date cât mai precise, am ales să îmi creez un algoritm care să verifice zeci, uneori sute de surse oficiale și să le organizeze astfel încât să aibă o precizie cât mai mare.”

Momentan, Alex își dedică aproape toată energia acestui proiect. Lucrează 16 ore pe zi pentru a se asigura că totul merge bine și pentru a dezvolta mai multe facilități.

„Am o listă cu peste 100 de lucruri pe care vreau să le implementez și lucrez zilnic pentru a crea o resursă cât mai corectă și completă. Doresc să adaug niște statistici cât mai reale, bazate nu doar pe cifre absolute, ci raportate și la numărul de persoane testate, populația statului respectiv și gravitatea cazurilor.”

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!