/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Atac cu drone și reuniune NATO-Ucraina. Zelenski confirmă: Kievul a lovit un aerodrom în Crimeea

Curtea Constituțională i-a dat răspuns lui Robu, fostul procuror general interimar, la întrebarea despre imunitatea judecătorilor constituționali

missing
26 martie 2020, ora 12:21

Curtea Constituțională (CCM) s-a pronunțat în privința sesizării făcute încă în vara anului trecut de către fostul procuror general interimar Dumitru Robu, despre imunitatea judecătorilor constituționali. Robu îi ruga pe membrii CCM să dea o interpretare a articolului nr. 137 din Constituția Republicii Moldova, care se referă la imunitatea judecătorilor constituționali și anume, dacă pentru a fi aceștia cercetați sau percheziționați, atât pe durata mandatului, cât și după expirarea lui, fără avizul prealabil al Curții Constituționale.

Astfel, în poziția pe care au expus-o, membrii CCM menționează că judecătorii constituționali nu pot fi cercetați pentru opiniile exprimate în activitatea lor, ci doar pentru fapte care nu țin de funcția lor de magistrați constituționali și atunci, urmărirea penală poate fă începută doar cu acordul în prealabil al Curții.

Iată principalele concluzii ale CCM cu privire la acest subiect:

Având în vedere interpretarea sa, Curtea a hotărât că:

1. În sensul articolului 137 din Constituție, judecătorii Curții Constituționale dispun de imunitate funcțională, fapt care presupune că judecătorii constituționali nu pot fi trași la răspundere juridică pentru voturile și pentru opiniile exprimate în exercitarea funcției lor.

2. În sensul articolului 137 din Constituție, judecătorii Curții Constituționale pot fi trași la răspundere penală pentru infracțiunile comise în cazurile care nu au legătură cu înfăptuirea justiției constituționale. 

3. În sensul articolului 137 din Constituție, pentru pornirea urmăririi penale în privința unui judecător al Curții Constituționale este necesar acordul prealabil al plenului Curții Constituționale.

4. În sensul articolului 137 din Constituție, judecătorul Curţii Constituţionale nu poate fi percheziţionat, cu excepţia cazurilor de infracţiune flagrantă, reţinut, arestat, trimis în judecată penală sau contravenţională fără încuviinţarea prealabilă a plenului Curţii Constituţionale.

5. În sensul articolului 137 din Constituție, judecătorii Curții Constituționale beneficiază de imunitate funcțională pentru voturile și pentru opiniile exprimate și după expirarea mandatului acestora.

Hotărâre este definitivă.

Puteți citi mai multe argumente ale CCM AICI.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram