/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/DOC/ Un deputat de la PP „Șor” cere audierea lui Dragoș Vicol și a conducerii SIS în Comisia pentru mass-media

missing
26 martie 2020, ora 11:39

Petru Jardan, deputat în Parlament pe listele Partidului Politic „Șor” și secretar al Comisiei pentru cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media cere convocarea imediată a Comisiei și audierea în cadrul acesteia a președintelui CA, Dragoș Vicol. Jardan se arată deranjat de dispoziția semnată de Vicol prin care instituțiile media din țară sunt obligate să prezinte în programele de știri și în emisiunile de dezbateri doar informațiile confirmate oficial privind infecțiile cu coronavirus.

Petru Jardan a înaintat, în acest sens, un demers pe numele președintelui Comisiei parlamentare pentru cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, Adrian Lebedinschi.

„Constat cu îngrijorare că Republica Moldova se îndreaptă cu viteză spre un regim autoritar, dictatorial, iar unul din primii pași este instituirea cenzurii de stat”, a subliniat deputatul.

„Situația este gravă și periculoasă, iată de ce am semnat astăzi un demers pe numele președintelui Comisiei parlamentare pentru cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media, Adrian Lebedinschi, în care cer convocarea de urgență a Comisiei, urmând să fie discutate aceste subiecte și, împreună cu societatea civilă și experții în domeniu, să identificăm soluții pentru a asigura independența presei în Republica Moldova”, a adăugat Jardan.

În demers, deputatul mai cere ca la ședința Comisiei care sugerează să aibă loc în regim online, să fie invitați inclusiv reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale din domeniul mass-media pentru identificarea soluțiilor în vederea evitării abuzurilor în privința presei.

De asemenea, Petru Jardan mai solicită ca în cadrul Comisiei de profil să fie audiată și conducerea Serviciului de Informații și Securitate, în privința blocării mai multor surse online.

Amintim că ieri, președintele CA, Dragoș Vicol a semnat o dispoziție prin care instituțiile media din R. Moldova sunt obligate să prezinte în programele de știri și în emisiunile de dezbateri doar informații confirmate oficial de autorități cu referire la infecția de coronavirus, iar moderatorii emisiunilor nu mai au dreptul să-și anunțe propria opinie în reflectarea subiectelor ce vizează pandemia COVID-19. Prevederile documentului ar urma să fie aplicabile pe toată perioada stării de urgență decretate în R. Moldova.

„În timpul emisiunilor realizate la subiectul COVID-19, în platou ar trebui să fie neapărat invitați reprezentanți ai autorităților, sau cel puțin să intervină telefonic în timpul emisiunilor sau să fie prezentate înregistrări video sau audio cu poziția autorității publice”, a precizat pentru TV8, Dragoș Vicol, președintele CA.

Ulterior, aseară, șeful statului, Igor Dodon, a spus aseară la o emisiune televizată că dispoziția ar urma să fie revizuită.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram