Și medicii de familie sunt expuși riscului de a se îmbolnăvi de noul coronavirus. Așa cum s-a întâmplat cu asistentul medical din satul Sofia, care a consultat o bolnavă, revenită din Italia, și la care ulterior a fost confirmat virusul. Cel puțin în câteva sate, unde a mers și o echipă TV8, lucrătorii medicali spun că știu cum să procedeze când au de a face cu un caz suspect. Dacă a revenit din străinătate și are febră sau tuse seacă, atunci bolnavul este consultat de Serviciul 112.

„Noi trebui să nu ne dăm nicioadată. Ce să facem? Așa ne este specialitatea? Nu vă este frică? Niciodată!”

O spune asistenta medicală din satul Romanești pe care am surprins-o cum ieșea pe poartă de la un pacient. Cu masca pe față, cu dezinfectantul în mâini, femeia spune că, în plină primăvară, tot mai mulți săteni au afecțiuni respiratorii.

MARIA CAPRARI, ASISTENTA MEDICALĂ, ROMANEȘTI:

„Au crescut chemările? Oamenii se stăruie să stea acasă pentru că știu că e situația asta. Le mai dăm sfaturi pe telefon. Aveți măști destule? Pe săptămâna asta avem. O să mai primim. În focarele astea care sunt veniți peste hotare noi nu avem dreptul să ne ducem. Oamenii sunt informați să sune 112”.

Grăbindu-se la un alt pacient, asistenta medicală a descris criza provocată de noul coronavirus ca pe o perioadă de război.

MARIA CAPRARI, ASISTENTA MEDICALĂ, ROMANEȘTI:

„Răbdare și responsabilitate și curaj înainte. Pentru ce am dat jurământul. La război se duceau și nici nu întrebau, dar acum tot e ca un război.”

Iar medicul de familie din satul Rădeni a primit trei echipamente de protecție, de unică folosință. Nu duce lipsă nici de dezinfectant și măști de protecție.

PETRU DODU, MEDIC DE FAMILIE, RĂDENI:

„Ochelari, costum, mască. Ele sunt de unică folosință”.

„În cazul în care o persoană prezintă febră ca atare trebuie să mergem și mergem ca so vedem, să o consultăm. Însă dacă persoana a fost în contact cu cineva de peste hotare noi sunăm 112. În caz că persoana vine aici noi îmbrăcăm costumul de protecție”

Totuși, medicii de familie trebuie să fie la curent cu starea de sănătate a persoanelor revenite din zone de risc. Și aceștia din urmă sunt obligați să stea în autoizolare timp de 2 săptămâni și să-și verifice de trei ori în zi temperature corpului pentru a anunța medicul de familie dacă sunt schimbări.

Pe de altă parte, unii moldoveni veniți de peste hotare spun că nu au fost avertizați despre aceste reguli. Printre ei este și acest bărbat din satul Onești, raionul Strășeni, care s-a informat mai mult din presă despre propriile obligații.

„Eu am venit din Grecia pe data de 15 și stau mai mult pe acasă. Ei carantina! Sotia dimineața mi-a măsurat febra. Ati venit cu avionul? Cu tirul, bre. La vama v-au verificat? La vama, nu.”

Bărbatul, deși fără simptome de boală, s-a dus de unul singur la spitalul de boli infecțioase „Toma Ciorbă”, cu gândul că îl vor înregistra în vreo bază de date.

„Am fost al Toma Ciorba. Am crescut ca ma va înregistra. Mi-a spus duceti-vă acasă, dacă aveți febră, sunați 112. V-au luat numărul de telefon? Nu. Erau câteva mașini de poliție și îmi pare rău ca nu i-am fotografiat sa am dovada ca am fost la ei m-am adresat.”

Și în timp ce unii săteni spun că stau mai mult prin ogradă, așa cum le-au spus medicul de familie, alții se conduc după propriile reguli de protecție.

„Mă duc în beci, mă închid am o cănuța și fii sănătos butoiule! Mai iau o cana și fac izvar fierbinte.”

„În casă stau nu mă duc nicăieri. Sunt la pensie. Îmi spăl mâinile cum au spus.”

Conform datelor oficiale, în țară sunt în jur de 27 de mii 400 de oameni care sunt monitorizați la domiciliu de către medicii de familie, majoritatea fiind persoane revenite din zone de risc.

Ministerul Sănătății a anunțat că Elveția oferă măști, mănuși și dezinfectați pentru 68 de centre de sănătate și 211 de oficii ale medicilor de familie din țară.

Reporter: Natalia GHEȚU
Imagini: Tudor BIGU

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!