/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Politicienii se întrec în soluții pentru a susține bugetul de stat în perioada crizei sanitare

26 martie 2020, ora 07:30

Pentru a economisi bani la bugetul de stat, pus la grea încercare de criza sanitară, și unele partide au venit cu un șir de soluții. De pildă, grupul parlamentar Pro Moldova a propus ca salariile deputaților, miniștrilor și altor demnitari publici să fie plafonate până la aproape șapte mii de lei. Dacă măsura va fi aplicată până la sfârșitul anului, atunci vor putea fi economisite o sută de milioane de lei. Și cele aproape 40 de milioane de lei, destinate partidelor, ar putea fi donate. Propunerea este împărtășită și de alte formațiuni politice, printre care Partidul Socialiștilor care a cerut Comisiei Excepționale să permită partidelor să-și doneze banii pentru a susține domeniul sănătății.

ANDRIAN CANDU, LIDER „PRO MOLODVA”:

„În țara noastră sunt foarte mulți cetățeni care supraviețuiesc și se descurcă cu 7 mii de lei. Credem că toți demnitarii se vor descurca cu acești 7 mii de lei până la sfârșitul anului. În schimb, această măsură va da economii țării aproape 100 milioane de lei”.

De asemenea, parlamentarii propun ca banii alocați pentru unele proiecte de infrastructură, care nu sunt stringente, să fie utilizați în combaterea epidemiei. Iar o altă măsură formulată de grupul parlamentar este majorarea salariilor cadrelor medicale, dar și ale personalului tehnic din acest domeniu. Deputații mai propun ca angajații, care nu activează în această perioadă, să primească un ajutor în mărime de 2770 de lei.

VLADIMIR CEBOTARI, DEPUTAT „PRO MOLODVA”:

„Mediul de afaceri se confruntă cu mai multe probleme. Astăzi, când nu au activitate, sunt nevoiți să achite impozite. De aceea, noi venim cu propunerea ca statul să ofere nu doar o pauză la plata acestor impozite, dar cei care au fost obligați să sisteze activitățile să fie exonerați de plata pentru impozite de venit pentru anul 2019”.

Totodată, deputații Pro Moldova mai propun ca cele peste 38 de milioane de lei, prevăzute pentru partidele politice, să fie direcționate pentru majorarea salariilor medicilor. Și președinta socialiștilor, care a recunoscut astăzi că bugetul public nu poate acoperi toate cheltuielile, a cerut Comisiei pentru Situații Excepționale să ofere posibilitatea ca partidele să poată dona alocațiile de la stat în lupta cu noul coronavirus.

ZINAIDA GRECEANÎI, PREȘEDINTA PSRM:

„Mă adresez tuturor partidelor politice care primesc alocații din bugetul de stat să susțină această inițiativă, astfel contribuid la combaterea acestei pandemiei”.

Și Platforma DA a venit cu o listă de soluții pentru susținerea sectorului medical. Deputatul Alexandru Slusari a transmis un demers autorităților centrale pentru a extinde comenzile echipamentelor de protecție de la mai multe companii din țară.

Potrivit parlamentarului, astfel va putea fi susținută industria ușoară, așa încât angajații din acest domeniu să poată lucra în această perioadă dificilă. Formațiunea mai propune ca firmele să fie scutite de taxe vamale la importul materiei prime pentru confecționarea măștilor, bahilelor, halatelor, dar și alte echipamente necesare. Iar aducerea acestora în țară să fie efectuată printr-un corridor verde.

Între timp, președinta PAS, Maia Sandu, a venit cu o soluție pentru a ajuta bătrânii singuratici, izolați în case.

MAIA SANDU, PREȘEDINTA PAS:

„Există un fond care se numește Fondul pentru ajutor material și acest fond este administrat la nivelul raioanelor. Credem că Guvernul trebuie să aloce în regim de urgență bani suplimentari și raioanele să cumpere produse alimentare și să le distribuie acestor bătrâni”.

Autoritățile în adresa cărora au fost expediate demersurile încă nu au venit cu reacții. De la începutul instituiri stării de urgență, Ministerul Finanțelor, dar și Primăria Chișinău au lansat conturi bancare pe care doritorii donează pentru combaterea și prevenirea coronavirusului de tip nou.

Luni, Igor Dodon spunea că pe acestea s-au adunat peste 2,5 milioane de lei. Iar ministrul Sănătății a percizat ieri că banii vor fi folosiți pentru susținerea cadrelor medicale. Și în alte state europene, criza sanitară s-a transformat repede într-o criză economică.

Pentru a-și salva economiile, țările au luat un set de măsuri. Germania, de exemplu, are un program prin care permite condiții flexibile de muncă pentru angajați, amânarea plății unor taxe de către companii, dar și accesul firmelor la împrumuturi garantate de stat, cu dobândă foarte redusă.

Practic aceleași măsuri au fost luate și de Franța care a mai decis acordarea de garanții de stat pentru creditarea companiilor. Spania acordă facilități de finanțare pentru firmele din turism, amână plata taxelor și a ratelor la credite. Autoritățile italiene vor acorda credite pe 12 luni companiilor, în condiții avantajoase.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram