/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/VIDEO/ Cum suportăm izolarea pe timp de pandemie? Un grup de 15 psihologi oferă consultații despre COVID- 19

missing
27 martie 2020, ora 21:15

Cum să trecem cu bine peste perioada de izolare, în locuință, din cauza coronavirusului? Avem nevoie de un program și de disciplină. O spun psihologii, care ne recomandă să ne facem un ritual zlinic, din care însă să nu lispească micile plăceri. Despre izolare știe cel mai bine și fostul deputat Chiril Luchinschi, care a stat în arest la domiciliu aproape un an. Cititul cărților și practicarea sportului, chiar dacă între patru pereți, poate fi o bună ieșire din situație.

Fostul deputat, Chiril Lucinschi care nu a avut voie să iasă din casă aproape un an, fiind plasat în arest la domiciliu, recunoaște că să stai acasă între între patru pereți nu e ușor. Însă izolarea poate fi un bun prilej să faci altceva.

Lumea trebuie să-și caute noi ocupații, trebuie să înțeleagă ce le-a lipsit foarte mult timp și să profite de ocazie în această să recompezeze prin citirea cărților. Sunt foarte multe lecții utile care sunt pe youtube, foarte multe emsiuni de divertisment, in orice situație umorul ajută și trebuie să înțelegem că viața continuă nu se termină aici. Și să faceți mult sport asta este un remediu pentru sistuații de criză”, Chiril Lucinschi, fost deputat.

După câteva zile de stat în casă, în care urmărești televizorul sau rețelele de socializare, gătești sau mai stai cu cei mici, este firesc, la un moment dat, să apară o stare de nervozitate.

Multe persoane devin foarte furioase, agresive, apar conflicte în familie petnru că oamenii nu știu cum să facă față izolării sociale la acre suntem impusi. Trebuie să dam frâu liber imaginației și să vedem ce putem face noi în pofida faptul că e o rutina pe care nu am avut-o inițial”, Ina Crasnojon, psiholog.

Însă e nevoie de organizare, chiar dacă stăm acasă, dar și socializare cu membrii familiei, oricare ar fi ea.

În perioada asta de izolare socială ar fi bine că noi găsim activitatile pe care doream să le fac, dar nu aveam timp: să mă joc mai mult cu copilul, să discut cu partenerul de viață, să vizionez un film sau un serial despre toți vorbesc, să citesc o carte.  Să nu uitam că și fiecare avem de spațiu personal”, Ina Crasnojon, psiholog.

Pentru că oamenii trebuie să stea în casă, psihologii acordă asistenţă online sau la telefon. Între timp, și ministerul Sănătății a inaugurat o linie verde pentru cei care simt că au nevoie de consiliere psihologică în această perioadă de carantină. Un grup de 15 specialiști sunt gata să comunice la acest subiect, de luni până vineri, între orele 9 și 17.

 

Reporter: Natalia GHEȚU

Imagini: Tudor BIGU

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram