/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

/VIDEO/ Vacanța forțată a fost prelungită. Ce zic profesorii și părinții despre orele online

missing
27 martie 2020, ora 06:11

Vacanța forțată a copiilor se prelungește până pe 15 mai, adică pe perioada stării de urgență. Un ordin în acest sens a fost emis de ministrul Educației. Între timp, profesorii, învățătorii și educatorii activează de la distanță, prin intermediul programelor video, iar, deseori, instruirea le dă mari bătăi de cap.

Damian învață în clasa a IV-a la liceul „Mihail Sadoveanu”. Pentru astăzi, a avut la limba română de memorat o poezie. Și-a îndeplinit misiunea, a învățat-o, iar părinții l-au filmat cum o recită și au trimis imaginile învățătoarei prin Viber.  Prin aplicații, ea va testa cum se descurcă elevii până pe 15 mai întrucât ministrul Educației a prelungit suspendarea procesului de învătământ. Lecțiile online sunt complicate și pentru profesori, care învață despre sistemul online din mers.

Mariana FETISINA, ÎNVĂȚĂTOARE, LICEUL ANTIOH CANTEMIR

„Am trebuit să învăț aceste tehnologii în foarte scurt timp și mai am de învățat. Am fost înscrisă la trei webinare în privința învățământului la distanță. Foarte mult e pentru pregătirea pentru fiecare lecție pentru că nu e în formă obișnuită. Noi ne bazăm pe lecția întrebare răspuns că e clasa întâi și copii trebuie să explice. E clasa întâi. A doua zi verific caietele.”

Chiar dacă au fost mult de lucru în această perioadă, fiind nevoiți să-i asiste și pe copii, părinții spun că sunt mai liniștiți că stau acasă.

„Este foarte periculos mai bine sa stea acasă. E dificil să facă lecțiile de acasă? Da, e dificil am copil în clasa opta. Pe unde mai ajutăm noi, decât nimic mai bine așa. Online se face”.

„Nu de acasă nu se face nicio carte. Ei se joacă. Dacă părinții se duc la lucru cine-i controlează. Noroc cei care mai au un bunel. Am și eu nepot și știu că în casă nu se face carte”.

„Uitați-vă toți se plimbă copiii și toți”.

Între timp, ministerul Educației a anunțat că în perioada 30 martie – 10 aprilie elevii claselor a IX-a și a XII-a vor avea posibilitatea să rezolve teste similare cu modelele prevăzute de programele de examen, fiind asigurat accesul la conținutul testelor în format electronic. Si pentru că elevii sunt în autoizolare profesorii le vin în ajutor.

Și studenții își prelungesc, pe perioada stării de urgență,  vacanța forțată. Astfel că liniștea în curțile universităților va domina până la mijlocul lunii mai.

În alte state, examenele de bacalaureat au fost amânate. Ministrul Educației nu ne-a răspuns, deocamdată, la întrebarea dacă se discută și la noi această posibilitate.  Instituțiile de învățământ au fost închise în contextul riscului de răspândire a coronavirusului în Republica Moldova. Starea de urgență este instituită în Republica Moldova până pe data de 15 mai. Autoritățile pot însă modifica acest termen în funcție de evoluția lucruri.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram