Fostul premier Ion Sturza vine cu un apel repetat către Guvern și îl îndeamnă să aprobe cât mai urgent un șir de măsuri pentru a salva mediul de afaceri din R. Moldova, care are de suferit foarte mult din cauza epidemiei de coronavirus.

Câteva zile în urmă, Sturza a publicat măsurile pe care le crede necesare în această perioadă și se arată indignat de faptul că autoritățile întârzie să aprobe vreo lege în susținerea businessului.

Insist, doar o reacție rapidă și „nucleară” poate să oprească un dezastru total al economiei și al sistemului social. Resursele necesare sunt în interiorul țării, trebuie identificate și cuantificate. Vedeți umilele mele recomandări din 24 martie. Trebuie acționat nu în următoarele zile, ci ore! În paralel cu lupta pentru sănătatea oamenilor”, a atenționat Ion Sturza pe Facebook.

Fostul premier susține că, dacă autoritățile nu vor întreprinde nimic în următoarele zile, multe afaceri vor falimenta.

„Astăzi foarte multă lume mă întreabă: ce e de făcut cu afacerile? Sincer, dacă continuă așa încă câteva zile, fără un suport real, o strategie a Guvernului – Salvați-vă fiecare cum puteți! Majoritatea afacerilor în condiții normale sunt la o marjă de profit (operațional!) de 10-15%! Rezerve pe 1-2 luni. Situația este dramatică la cei care costurile fixe și salariile în costuri sunt foarte mari. E pandemie. Nu e o strategie de business. Unica strategie corectă – continuitatea acolo unde se poate. Și conservarea acolo unde nu-i posibil”, a explicat ex-premierul.

Ion Sturza a povestit cum a decis chiar el să-și închidă rapid toate afacerile, pentru a-și salva angajații de coronavirus, dar a fost nevoit să reia activitatea, pentru că multe afaceri au o importanță socială majoră în aceste condiții.

„Vă dau câteva exemple. Fabrica de țeavă și echipamente pentru infrastructura critică – aprovizionarea cu apă, gaz și ce e și mai important sistemele de irigație pentru agricultură. Astăzi, unicii furnizori în țară. Aducem materie primă din Arabia Saudită via Germania, Polonia, Ucraina. Fabricile de textile (cusut) produc la foc continuu materiale și echipamente pentru sănătate – costume, măști, combinezoane. Materie primă – clandestin de pe unde găsim. Livrăm pentru spitalele din Europa, avem un contract pentru îmbrăcăminte pentru poliția germană. Prioritate, evident are Moldova. Multe – fără plată, donații. Partea online, e -commerce, logistica livrează cantități tot mai mari de mărfuri de primă necesitate pentru cei care stau acasă.

Mi-am asumat riscul, am luat toate măsurile de protecție a angajaților și continuăm. Încercăm să plătim furnizorii cât mai regulat. Nu am disponibilizat niciun angajat, ba din contra, angajăm. Salariile și impozitele – la timp. Răspunsul angajaților e fantastic! Deși au dreptul să stea acasă, nu pierd salariul, toți au răspuns pozitiv!
Sincer, cât timp? Nu știu…Viața trebuie să continue cumva…

Astăzi cred că responsabilitatea socială a businessului este să aibă grijă de angajați, să continue să producă, livreze mărfuri și servicii esențiale pentru oameni, sa achite impozitele”, a concluzionat Ion Sturza.

Pronosticul lui Ion Sturza pentru „criza post-coronavirus”, care ar putea dura doi ani și măsurile pe care le recomandă urgent autorităților

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!