/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa și prognoză sumbră! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid

PAS cere Guvernului ca în următoarele trei luni să le plătească angajaților aflați în șomaj tehnic 75% din salarii

missing
29 martie 2020, ora 14:36

Partidul Acțiune și Solidaritate solicită Guvernului să anunțe în regim de urgență finanțarea șomajului tehnic rezultat în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea COVID-19. Astfel, Moldova ar urma exemplul altor state, inclusiv România, Ucraina și Bulgaria.

PAS propune subvenționarea șomajului tehnic în proporție de 75% din salariul de bază pe o perioadă de 3 luni (dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut pe economie), pentru angajații companiilor care și-au întrerupt activitatea în baza deciziilor Comisiei pentru Situații Excepționale.

„Aceasta măsură va asigura păstrarea locurilor de muncă pentru cetățenii afectați și va preveni falimentarea agenților economici pe perioada crizei active. Conform estimărilor, circa 150.000 de angajați, sau 20% din angajații în sectorul privat, ar putea fi afectați de șomaj tehnic. Subvenționarea șomajului tehnic pe o perioadă de 3 luni din partea statului ar costa aproximativ 2,7 miliarde de lei”, susține cei de la PAS.

„Aceste resurse ar reprezenta circa 5.2% din cheltuielile bugetului de stat și pot fi asigurate în totalitate prin eficientizarea cheltuielilor prevăzute în buget pentru autoritățile publice centrale. De exemplu, în buget sunt prevăzute cheltuieli pentru deplasări în suma de 300 milioane de lei și investiții capitale și reparații în suma de 433 milioane de lei (inclusiv 8 milioane de lei pentru reparația clădirii Secretariatului Parlamentului, 60 milioane de lei pentru construcția Centrului de Instruire al MAI, 28,5 milioane lei pentru construcția sediilor judecătoriilor, și 48 milioane de lei – construcția casei de arest în Bălți)”, se mai menționează într-un comunicat PAS.

PAS susține că pentru a economisi bani, Guvernl ar trebui să renunțe la o serie de achiziții neesențiale.

„În luna martie 2020, chiar în toiul stării de urgență, au fost lansate aproape 700 de achiziții publice în valoare de sute de milioane de lei. Majoritatea din ele presupun contractarea unor servicii care ar putea fi amânate pentru mai târziu, cum ar fi construcția de clădiri, procurări de echipamente militare, sau reparația unor drumuri secundare. Printre exemple de achiziții publice care pot fi suspendate se numără:  construcția a mai multor clădiri pentru colaboratorii MAI în valoare de aproape 50 milioane de lei; reparația a două tabere de odihnă în valoare de 4.5 milioane de lei, console VR și servicii video contractate de Moldexpo în valoare de aproape 1 milion de lei, sau procurarea unui automobil de 600.000 lei pentru Consiliul Raional Ocnița”, spun cei de la PAS.

De asemenea, PAS mai sugerează să fie anulată achiziția pentru reparația mai multor drumuri, anunțată de Administrația de Stat a Drumurilor, în valoare totală de 4 miliarde lei (dintre care doar circa jumătate din bani au fost prevăzuți în buget), iar resursele – redirecționate spre necesitățile acute.

„Or, necesitatea reparării drumurilor planificate nu a fost clară din start (majoritatea fiind în jurul celor două aeroporturi noi care se doreau a fi construire), iar acum, în perioadă de criză, ele sunt cu atât mai puțin relevante”, consideră PAS.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram