/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Atac cu drone și reuniune NATO-Ucraina. Zelenski confirmă: Kievul a lovit un aerodrom în Crimeea

Noi măsuri propuse de Guvern pentru susținerea agenților economici: scutiri de impozite și taxe

missing
30 martie 2020, ora 13:17

Autoritățile au pregătit un șir de măsuri pentru susținerea agenților economici care au de suferit din cauza epidemiei de coronavirus. Pe perioada stării de urgență, statul va scuti companiile de impozitele și taxele pe salariul plătit angajaților aflați în șomaj tehnic.

Statul va restitui integral banii pe care îi achită agenții economici pentru angajați în Fodul de Asigurări Sociale și cel al Asigurărilor Medicale, dar și în bugetele locale.

„Prin acest mecanism rambursăm businessului circa 43% din cheltuielile aferente salariului”, a explicat premierul Ion Chicu.

„Dar să nu încerce agenții economici să fugă de impozitare sau să obțină bani suplimentari de la stat. Condiția este ca salariul să fie la nivelul lunii februarie și să fie prezentată lista salariaților”, a atenționat șeful statului Igor Dodon.

„Pentru întreprinderile care și-au sistat activitatea, nefiind presate de decizia Comisiei Situații Excepționale, vom compensa 60% din suma impozitelor. Știm că industria de textile suferă, producătorii de cablaje tot și-au micșorat activitatea, pentru că nu este cerere acolo unde se construiau automobile. Pentru aceste întreprinderi va fi 60%”, a adăugat președintele.

Totodată, Guvernul anunță că va oferi suport financiar persoanelor din diasporă, care au revenit în țară și doresc să investească în sectorul agrar.

„Pentru aceste scopuri Fondul de subvenționare în agricultură urmează a fi suplimentat cu 50 de milioane de lei”, anunță Ion Chicu.

Premierul a enumerat toate măsurile care au fost luate până acum pentru susținerea cetățenilor și mediului de afaceri:

– amânarea achitării impozitului pe venitul din activitatea de întreprinzător aferent primului trimestru al anului 2020, pentru perioada de până la data de 25 iunie.

– amânarea până la 25 aprilie a declarării și achitării impozitului pe venit pentru anul 2019 de către întreprinzătorii individuali sau gospodăriile ţărănești, neplătitori de TVA, cu până la 3 salariați și de către agenţii economici subiecţi ai sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii.

– reducerea cotei TVA de la 20% la 15% pentru sectorul HORECA, începând cu 1 mai.

– introducerea moratoriului asupra tuturor controalelor de stat până la data de 1 iunie, iar în cazul extinderii Stării de urgență, acest termen va fi prelungit.

– suspendarea pe perioada stării de urgențe declarate, a vizitelor fiscale.

– oferirea posibilității băncilor comerciale și instituțiilor de creditare nebancară de a reeșalona creditele ipotecare pentru persoanele fizice și juridice.

– măsuri adiționale de stimulare a băncilor comerciale pentru a oferi credite economiei și cetățenilor la condiții mai avantajoase, inclusiv prin revederea spre diminuare a ratei de bază.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram