Testele pentru detectarea virusului, care cauzează infecția COVID-19, în prezent se efectuează în laboratorul virusologic al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) şi două laboratoare private din țară. Asta după ce a fost validată metoda de diagnostic, prin tehnici de biologie moleculară (RT-PCR), certificate.

„Pentru înlăturarea incertitudinilor apărute în spațiul public, menționam că inițial, testele erau efectuate prin două reacții diferite, una prin prelevarea probelor de sânge (în laboratoarele private), alta prin lavaj (în laboratorul ANSP), ambele omologate. Ulterior, această discrepantă a fost înlăturată”, spun reprezentanții ANSP.

Aceștia precizează că materialul biologic (tampon nazo-faringial) este colectat conform algoritmului în condiții speciale de către personalul medical instruit.

Numărul de teste efectuate şi cel al cazurilor confirmate este raportat zilnic pentru gestionarea corectă a datelor, informează ANSP.

În această dimineață, membrii Cabinetul de miniștri în frunte cu Ion Chicu și angajații aparatului premierului au mers la un laborator privat pentru a efectua teste la coronavirus.