/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

China, dată în judecată în Statele Unite din cauza pandemiei de coronavirus

missing
31 martie 2020, ora 11:09

Două cabinete de avocatură din Statele Unite au depus o plângere împotriva statului chinez în legătură cu actuala pandemie de coronavirus, cerându-i să plătească pentru pagubele provocate contribuabililor şi oamenilor de afaceri americani.

Lucas-Compton şi The Berman Law Group, două cabinete de avocatură influente în Statele Unite, s-au asociat într-o acţiune în instanţă împotriva regimului comunist de la Beijing. Cele două societăţi vor ca Beijing să fie găsit vinovat pentru pierderile suferite de contribuabilii şi oamenii de afaceri americani din cauza pandemiei de coronavirus, transmite adevarul.ro.

China „trebuie să plătească pentru ceea ce a făcut”, subliniază The Bergman Law Group, acuzând conducerea de la Beijing că a acţionat lent şi neglijent în prima fază de răspândire a coronavirusului.

Cele două societăţi nu menţionează o sumă anume de despăgubire, dar presa americană o estimează la şase trilioane de dolari.

Procesul se anunţă însă destul de lung şi cu un final imposibil de anticipat.

Până una-alta, Statele Unite şi China sunt într-un război al declaraţiilor pe tema denumirii şi originii coronavirusului, Beijingul criticând dur faptul că preşedintele american Donald Trump îi spune „virusul chinezesc”, şi nu SARS-CoV-2, aşa cum l-a numit Organizaţia Mondială a Sănătăţii. De asemenea, Beijingul a propagat recent teorii conspirative precum că virusul a fost conceput într-un laborator militar american şi a circulat iniţial în Italia, apoi în China. Ori epidemiologii sunt de acord că locul izbucnirii actualei crize de sănătate este o piaţă de peşte din oraşul Wuhan, situat în centrul teritoriului chinez.

Pe de altă parte, Donald Trump a anunţat vineri că a discutat cu omologul său chinez Xi Jinping „în detaliu” despre pandemia de coronavirus, care a ucis peste 24.000 de oameni în lume.

„China a trecut prin multe şi a dezvoltat o mare înţelegere a virusului. Lucrăm strâns împreună”, a scris liderul de la Casa Albă pe contul său de Twitter.

Xi Jinping i-a spus lui Donald Trump că Beijingul a fost deschis şi transparent cu privire la pandemie, anunţă în legătură cu această discuţie presa oficială chineză.

Statele Unite ale Americii (SUA) raportează până la această oră cele mai multe cazuri de infecție cu noul coronavirus – peste 164 de mii. Acestea depășesc astfel și Italia, și Spania, și China după numărul de cazuri înregistrate.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram