Membrii delegației Republicii Moldova din Comisia Unificată de Control (CUC) susțin că exponenții de la Tirapol ar fi fortificat ilegal infrastructura „posturilor de control” în Zona de Securitate și ar fi instalat neautorizat și abuziv bariere. În plus, delegația Moldovei cere părții transnistrene să deblocheze activitatea observatorilor militari.

Într-un apel pe care l-au prezentat delegațiilor în CUC și a reprezentanților Ucrainei și ai OSCE în cadrul Comisiei, membrii delegației RM menționează că partea transnistreană, folosindu-se de situația de urgentă care a fost declarată pe ambele maluri ale Nistrului în legătură cu răspândirea virusului Covid-19, încearcă să-și stabilească „propriile reguli”.

Potrivit delegației RM în cadrul CUC, partea transnistreană ar fi introdus forțe suplimentare în Zona de Securitate și ar fi instalat structuri de fortificare, lucru necoordonat cu Comisia Unificată de Control. 

De asemenea, delegația moldovenească s-a adresat tuturor participanților în CUC cu solicitarea de a fi depuse toate eforturile pentru lichidarea încălcărilor, neadmiterea acestora pe viitor, precum și pentru a stabilirii unele mecanisme de conlucrare efective a Forțelor Mixte de Pacificare în strictă conformitate cu prevederile documentelor-cadru ale misiunii de menţinere a păcii de pe râul Nistru.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!