/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

PAS, îngrijorat că în Moldova sunt testați puțini oameni la Covid - 19 și de numărul mare al medicilor infectați. „Nu vrem să auzim povești!”

01 aprilie 2020, ora 11:41

În timp ce în alte state afectate de virusul Covid – 19 sunt testați zilnic mii de oameni, în Moldova, testul la coronavirus îl trec doar câteva sute de suspecți de infecție. Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) cere în acest context, ca autoritățile să spună de câte teste de diagnosticare a virusului dispun și de ce nu sunt testați mai mulți moldoveni. 

„De câteva săptămâni auzim de la autorități că avem suficiente teste, că se cumpără sute de mii de teste, dar vedem că în timp ce în alte țări sunt testate zilnic zeci de mii de persoane, la noi sunt testate doar câteva sute. Ce se întâmplă, care e realitatea, de ce se testează atât de puțini oameni dacă testele există așa cum spun autoritățile. Dacă nu vom testa oameni, nu vom putea să identificăm pe cei bolnavi, nu îi vom putea izola și virusul va continua să se răspândească cu viteză mare”, a spus într-un briefing lidera PAS, Maia Sandu.

Cei de la PAS se declară indignați de numărul mare al medicilor care au ajuns să fie infectați cu Covid – 19.

„Dacă toți medicii sunt dotați cu materiale de protecție, cum s-a întâmplat că atât de mulți lucrători medicali să se fi infectat? Explicația care ne-a fost oferită și anume că mai mulți dintre acești lucrători medicali s-au infectat în altă parte decât la muncă e neserioasă și umilitoare pentru că face aluzie că lucrătorii medicali nu respectă nici reguli elementare impuse tuturor cetățenilor” spune Sandu.

Președinta PAS mai susține că primește zilnic semnale de la medici, inclusiv de la cei din spitalele desemnate să trateze pacienți cu coronavirus, care se plâng că nu sunt echipați corespunzător.

„Toate acestea ne prezintă un tablou diferit de cel prezentat de autorități. Vrem să fim siguri că medicii sunt protejați, cerem autorităților să ne spună adevărul, nu vrem să auzim povești despre faptul că totul e minunat în timp ce tot mai mulți medici se îmbolnăvesc. Nu acceptăm justificarea că nu sunt bani, aceasta trebuie să fie prioritatea nr1, dacă guvernarea nu găsește de unde să cumpere aceste măști și echipamente de protecție, atunci să spună clar ca să putem contribui”, a subliniat Maia Sandu.

„Măcar în ceasul al doisprezecelea, vă cerem să spuneți adevărul ca să putem ajuta medicii, ca medicii să ne poată ajuta pe noi”, a mai spus lidera PAS.

Zilele trecute, șeful statului Igor Dodon a spus că toți angajații din sistemul medical vor fi testați la Covid – 19, idiferent dacă au sau nu semne de infecție. Periodic, urmau să fie testați polițiștii de frontieră și alți angajați MAI din prima linie. Ulterior, autoritățile nu au mai venit cu detalii, așadar nu se știe dacă procesul a început sau nu încă.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram