/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

Studiu ONU: Pădurea amazoniană poate să dispară în timpul vieţii noastre

missing
01 aprilie 2020, ora 17:21

Oamenii de ştiinţă trag un nou semnal de alarmă legat de problemele climatice pe care le avem şi pe care le vom avea de înfruntat. Oamenii de ştiinţă au făcut public un studiu în care explică faptul că depăşirea pragurilor de 1,5 şi 2 grade Celsius a temperaturilor medii, în comparaţie cu epoca preindustrială, va duce la transformarea pădurii amazoniene, o pădure tropicală, într-o savană aridă în 50 de ani, notează descopera.ro. Cercetătorii au făcut, de asemenea, şi o altă predicţie sumbră legată de recifurile de corali din Caraibe, care ar putea să dispară în următorii 15 ani dacă temperaura medie creşte cu 2 grade Celsius.

Studiul a fost prezentat în timpul unei întâlniri a IPCC, grupul de studiere a problemelor climatice din cadrul ONU.

Umanitatea trebuie să se pregătească pentru schimbări mult mai devreme decât se aştepta”, explică Simon Willcock, profesor al Facultăţii de Ştiinţe Naturale din cadrul Universităţii Bangor, Regatul Unit.

Pădurea amazoniană reprezintă cel mai mare şi mai divers ecosistem de pe Pământ este în pericol din cauza defrişărilor, statisticile arată că aproximativ 20% din suprafaţa acetor păduri a fost tăiată pentru a oferi spaţiu şi materie primă activităţilor umane din 1970.

Cercetătorii explică faptul că stabilirea temperaturii exacte care reprezintă un punct din care nu ne-am mai putea întoarce este greu de stabilit în cazul pădurilor amazoniene, dar datele adunate şi calculele arată că creşterea temperaturilor, coraborată cu o defrişare care atinge 35% din suprafaţa pădurilor, duce la schimbări fundamentale şi ireversibile asupra ecosistemelor din acea regiune.

Un alt studiu recent, Asynchronous carbon sink saturation in African and Amazonian tropical forests, explică faptul că pădurile tropicale îşi pierd capacitatea de a capta carbonul, ajungând chiar să devină la rândul lor o sursă de gaze cu efect de seră. Dat fiind faptul că pădurile captează, în prezent, între 25-30% din dioxidul de carbon eliberat în atmosferă atunci ne dăm seama de potenţialele dimensiuni ale problemelor pe care le vom avea de gestionat.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram