/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Criza provocată de coronavirus lovește și piața imobiliară. Agențiile pur și simplu nu mai au clienți

01 aprilie 2020, ora 19:43

Cutremur și pe piața imobiliară din Republica Moldova, provocat de noul coronavirus. Agenții din domeniu stau mai mult pe acasă și nu prea vor să-și riște propria sănătate pentru a prezenta ofertele de apartamente. De altfel, nici nu prea au cui. S-a rărit și numărul clienților, dar nici proprietarii locuințelor nu mai vor să deschidă ușile. Deocamdată, spun experții imobiliari, este greu de estimat ce se va întâmpla cu prețul apartamentelor, noi sau deja date în exploatare. Totul depinde de cât va dura perioada de carantină, cu ce bani vor ieși moldovenii din criză și dacă reprezentanții diasporei vor dori să rămână în țară sau să plece înapoi.

Pandemia a lovit dur în toate companiile ce activează pe piața de deserviri. Asta pentru că, spune expertul unei companii imobiliare, clienții au cam dispărut, dar nici agenții nu vor să se expună riscului în această perioadă.

NICOLAI OSTAFEICIUC, EXPERT COMPANIE IMOBILIARĂ: „Prima este că nu sunt oameni. Și noi nu avem dorință să mergem să evaluăm obiectele pentru evaluare și de a arăta obiectele. Nu dorim nici noi, dar nici proprietarii. Astfel, pierderile sunt destul de puternice”.

Cererea a scăzut, spune expertul, însă și clienții și-au amânat achizițiile.

NICOLAI OSTAFEICIUC, EXPERT COMPANIE IMOBILIARĂ: „Până săptămâna trecută, nici notariatele nu lucrau. Băncile nu spun că nu oferă credite, dar ele nu cunosc, la moment, care este venitul persoanelor”.

Totodată, expertul mai spune că în această perioadă este foarte greu de făcut și analiza prețurilor la imobile, pentru că nu există tranzacții, însă companiile fac unele prognoze.

NICOLAI OSTAFEICIUC, EXPERT COMPANIE IMOBILIARĂ: „Se poate de spune că totul depinde de ceea cât se va devalora valuta națională. La o puternică depreciere, poate fi și o creștere. Totodată, rămâne de văzut care va fi starea oamenilor după pandemie. Dacă, în cel mai bun caz, cei din UE refuză să mai rămână acolo și să spună că venim și rămânem acasă, poate fi și o creștere, dar, din punctul meu de vedere, acest lucru e puțin probabil”.

George Gherțescu, vicepreședintele Uniunii Agenții Imobiliare, tot el directorul unei companii imobiliare, spune că, la etapa actuală, principala problemă este incertitudinea clienților, dar și a firmelor, pentru că nu se știe când exact se va încheia perioada de carantină.

GEORGE GHERȚESCU, VICEPREȘEDINTE UNIUNEA AGENȚII IMOBILIARE: „Din cauza cererii de a sta acasă, ei nu vin cu prezentări, iar apartamentul nu este un obiect pe care-l cumperi prin rețeaua online. Trebuie să vii la prezentare, să vezi metrii pătrați, unde va fi baia, veceul, vederea, care este amplasarea”.

Cât despre prețurile la locuințe, directorul companiei spune că acestea au amorțit, fiind neatinse, la această etapă. Ce va fi pe viitor, îi rămâne doar să prezică.

GEORGE GHERȚESCU, VICEPREȘEDINTE UNIUNEA AGENȚII IMOBILIARE: „Haideți să facem o prognoză. Dacă se va spune că mai stăm două luni, cu siguranță vor apărea oferte de la companiile care au nevoie de bani.  MUSCA 0532-0548 Pe de altă parte, există piața secundară unde oamenii deja au investit. Cei care au răbdare să aștepte încă trei luni, nu vor vrea să vândă mai ieftin decât au investit”.

Criza pandemică lovește dur și în angajații săi, spune bărbatul. Dacă pentru luna martie ar putea să le achite salariile, atunci pentru aprilie nu știe cum se va descurca. Criza economică provocată de coronavirus va afecta foarte multe întreprinderi mici, ce riscă chiar să se închidă. Acum, totul depinde de cât de bine companiile își vor amortiza sau minimiza pierderile, provocate de doi factori – sistarea activității și scăderea cererii. În acest risc se află și sectorul imobiliar, spune Sergiu Gaibu de la Expert-Grup.

SERGIU GAIBU, EXPERT ECONOMIC: „Investitorii care au plătit o parte din bani pentru anumite construcții și construcțiile sunt în derulare. Să nu se pomenească că aceste companii să falimenteze din motiv că a scăzut cererea și exista aceasta perspectivă că aceste companii utilizează resurse pentru a porni obiecte noi și care devin blocate”.

Acum două zile, premierul Ion Chicu a menționat că autoritățile au pregătit un șir de măsuri pentru susținerea agenților economici care au de suferit din cauza epidemiei de coronavirus. Pe perioada stării de urgență, statul va scuti companiile de impozitele și taxele pe salariul plătit angajaților aflați în șomaj tehnic.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram