/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 784: Atac sângeros la Cernihov și incendiu puternic în Crimeea. Zelenski convoacă Consiliul Ucraina-NATO

/VIDEO/ În mai multe rețele de magazine au fost amenajate rafturi cu candele, lumânări și coșuri împletite

missing
02 aprilie 2020, ora 22:21

Între timp, pe rafturile magazinelor apar tot mai multe produse pascale. Nelipsite sunt coșurile împletite și  lumânările. Totuși, deocamdată cumpărătorii nu se grăbesc să le procure pentru că, spun ei, vor întâmpina Paștele într-un cerc restrâns. De Blajini, când sunt pomeniți morții, nu-și fac planuri să meargă la cimitir. Mitropolia Moldovei va decide săptămâna viitoare cum vor fi oficiate slujbele pascale.

Deși rafturile magazinului erau pline cu toate cele necesare pentru sărbătorile pascale, oamenii nu se înghesuiau să le cumpere. Majoritatea ne- spus că va sta acasă anul acesta și că va sărbători într-un cerc foarte restrâns.

„Eu spun că e mai bine să stăm acasă, dar fiecare o să ia decizia lui.”

„Stăm acasă, altfel va crește numărul celor decedați și îmbolnăviți.”

„-Nu facem niciun Paște anul acesta.- Să ne rugăm lui Dumnezeu să ne păzească de epidemia asta. Eu cred că de Paște mulți creștini o să-și aducă aminte de Isus Hristos și o să stea acasă.

În același timp, reprezentanții Mitropoliei Moldovei spun că încă a fost stabilit modul de desfășurare a slujbelor din Noaptea Învierii și de Paștele Blajinilor.

Ioan MOȘNEGUȚU, EPISCOP DE SOROCA: „Săptămâna viitoare vom avea o discuție în acest sens cu factorii bisericești. Deocamdată nu cunoaștem cum va evolua situația. Însă, un fapt este cert: liturghia din noaptea pascală va fi săvârșită. În ce format va avea loc slujba pascală, deocamdată, nu putem să vă zicem. Cu referire la Paștele Blajinilor. Cel puțin slujba de pomenire în biserică va fi săvârșită, dar tot nu cunoaștem în ce format.”

Prim-ministrul Ion Chicu, întrebat aseară despre cum îi va convinge pe oameni să nu vină la cimitire de Paștele Blajinilor, a cerut ajutorul mass-media.

Ion CHICU, PRIM-MINISTRU: „-Cum asigurați ca oamenii nu vor merge în cimitire, de Paștele Blajinilor, va sta poliția la intrare în cimitir?- În primul rând este convingerea și aici vreau să solicit suportul mass-media. Deci, veniți, vă rog, cu mesaje de convingeri a cetățenilor că este dificil, trebuie să călcăm pe anumite tradiții și obiceiuri, dar trebuie să respectăm, contăm pe suportul dumnevostră.”

În acest an, moldovenii vor marca Paștele pe 19 aprilie. Din cauza pandemiei provocate de coronavirus, în acest an, Focul Haric nu va fi adus de la Ierusalim, o tradiție respectată timp de 17 ani la rând.

Reporter: Cătălin GORIA

Imagini: Oleg KOZLOV

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram