/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Mărturiile unui moldovean, întors recent din Londra: „N-am trecut niciun control la vamă”

03 aprilie 2020, ora 16:35

Moldovenii care se întorc din țările afectate de coronavirus nu trec niciun control la vamă. Oamenii spun că nu li s-a măsurat temperatura și nici pliante informative nu au primit. De partea cealaltă, reprezentanții Poliției de Frontieră neagă informațiile.

Constantin, moldoveanul care a venit acum două zile din Londra, susține că la Postul Vamal Leușeni nu este nici pomină de control al cetățenilor. Acestora li s-a dat să completateze declarațiile prin care se obligă să achite asigurarea obligatorie de asistență medicală pentru anul 2020 și fișele epidemiologice, în care au indicat și datele de contact unde pot fi găsiți în R. Moldova.

„Nu am fost verificați cu niciun fel de termometru, nici nu am fost întrebați dacă avem simptome de boală. Ne-au dat să completăm fișa epidemiologică și declarația prin care suntem obligați să achităm poliția de asigurare medicală și atât, mai mult nimic” afirmă moldoveanul.

Vameșii, îmbrăcați în combinezoane și măști de protecție au fost întrebați de moldoveni cum pot achita polița de asigurare. Aceștia însă au oferit un răspuns evaziv.

„I-am întrebat cum putem achita polița de asigurare, în situația în care odată ajunși acasă trebuie să ne autoizolăm. Ei mai întâi ne-au spus: „Ți-ai pus o mască, mănuși și te poți duce la poștă”, iar mai apoi, ne-au spus că putem achita online. Ne-au prevenit doar să nu fim într-o companie cu mai mult de trei persoane”, spune Constantin.

Contactați pentru o reacție la acest subiect, reprezentanții Poliției de Frontieră au negat informația și au dat asigurări că fiecare cetățean, chiar dacă nu are ferbă, este verificat cu un termometru.

Atât la ieșire, cât și la intrare în țară fiecare cetățean este verificat cu un termometru digital și li se dea fișa epidemiologică pentru a fi completată. La noi totul se monitorizează”, a spus pentru tv8.md Raisa Novițchi, purtătoarea de cuvânt a Poliției de Frontieră.

Constantin a mers direct în satul de baștină, într-o casă liberă. Rudele i-au adus produse înainte de venirea lui și acum are grijă să nu iasă decât în curte.

A doua zi de la revenirea în R. Moldova, Constantin a decis să apeleze medicul de familie din sat pentru a-l informa că a venit din diasporă. L-au întrebat cum se simte și l-au rugat să se autoizoleze.

„Medicul mi-a spus să-mi măsor temperatura de trei ori pe zi, iar în cazul în care starea mea se schimbă să apelez 112. M-a rugat frumos să nu ies la plimbare prin sat și să stau autoizolat acasă timp de 14 zile”, povestește tânărul.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram