/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

Oraşele au devenit atât de “liniștite” încât seismologii pot detecta cutremure pe care nu le puteau înregistra înainte

missing
03 aprilie 2020, ora 18:01

Fenomen neașteptat în urma pandemiei de coronavirus. Străzile care în urmă cu câteva săptămâni erau aglomerate, acum sunt complet pustii. Traficul pe autostrăzi a fost redus și tot mai puţin oameni pot fi văzuţi plimbându-se pe afară. Măsurile globale de combatere a noului coronavirus au dus la reducerea zgomotului seismic de ambiență. 

Seismologii din întreaga lume observă tot mai puţin zgomot seismic de ambienţă – ceea ce înseamnă vibraţiile produse de maşini, trenuri, autobuze şi oameni care îşi desfăşoară activităţile zilnice. Iar în lipsa acestui zgomot, scoarţa terestră se mişcă tot mai puţin, potrivit Digi24.

Thomas Lecocq, geolog şi seismolog la Observatorul Regal din Belgia, a vorbit despre acest fenomen sesizat pentru prima oară în Bruxelles.

În Bruxelles, zgomotul seismic de ambienţă s-a redus între 30% şi 50% de la jumătatea lunii martie, în apropiere de perioada în care autorităţile au început să implementeze închiderea şcolilor şi a întreprinderilor, precum şi alte măsuri de distanţare socială, potrivit lui Lecocq, scrie Mediafax. Acel nivel de zgomot este la egalitate cu cel observat de seismologi în ziua de Crăciun, a mai spus acesta.

Reducerea zgomotului a avut un efect extrem de interesant în Bruxelles: Lecocq şi alţi seismologi pot detecta cutremure mai mici şi alte evenimente seismice pe care anumite staţii nu le-ar fi putut înregistra înainte.

De exemplu, staţia seismică din Bruxelles: în majoritatea timpului, Lecocq spune că este „practic inutilă”.

Staţiile seismice sunt de obicei instalate în afara zonelor urbane, pentru că în lipsa zgomotului produs de oameni pot fi înregistrate mai uşor vibraţiile subtile ale pământului. Însă, staţia din Bruxelles a fost construită în urmă cu peste un secol iar de atunci oraşul s-a tot extins în jurul său.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram